Charles Dickens: Vánoční koleda. Světová klasika o lakomci, který o svátcích dostane lekci od duchů

30. prosinec 2022

Hamižný lakomec Vydřigroš na Štědrý den odmítne přispět do tradiční sbírky na pomoc potřebným. Vzápětí se mu zjeví duch jeho mrtvého společníka a tajemným hlasem mu prozradí, že ho v následujících dnech navštíví další tři duchové, kteří mu mohou pomoci stát se lepším člověkem….

Účinkují: Karel Bartoň, Maxmilián Hornyš, Vladimír Krátký, Světlana Sedláčková, Irena Konvalinková, Oldřich Mikulášek, Radim Sasínek, Klára Sedláčková a další
Připravily: Barbora Bočková, Alena Blažejovská
Napsal: Charles Dickens
Překlad: Emanuela Tilschová, Emanuel Tilsch
Zvukový mistr: Vlastimil Zetka
Režie: Petr Pleva
Natočeno: v roce 1996

Povídka Vánoční koleda se stala světovou klasikou. Spisovatel Charles Dickens ji začal psát v říjnu roku 1843 a dokončil ji během šesti týdnů, poslední stránky napsal na začátku listopadu.

Poprvé vyšla hned v prosinci 1843 s ilustracemi Johna Leechea. Líbila se. Příběh byl několikrát zfilmován, vznikla podle něj opera i balet. A v roce 1993 také pětidílná rozhlasová četba.

Charles Dickens

Charles Dickens (1812 – 1870) se z chudých poměrů vypracoval na klasika anglické, potažmo světové literatury. Prožil krušné dětství – byl často nemocný, jeho rodina se ocitla na hranici bídy. Otec nakonec skončil ve vězení pro dlužníky, kam ho později následovala celá rodina včetně dětí.

Charles John Huffam Dickens

Už jako desetiletý chlapec musel pracovat. Potloukal se po Londýně a nasál do sebe atmosféru pochmurného velkoměsta první poloviny 19. století.

Když se finanční situace rodiny – díky nenadálému dědictví – zlepšila, chodil Charles Dickens nějaký čas do soukromé školy. Později pracoval jako písař, po večerech se naučil těsnopis a ve dvaceti letech se stal parlamentním dopisovatelem listu Morning Chronicle.

Svou literární dráhu zahájil drobnými časopiseckými črty a povídkami pod pseudonymem Boz. Kritiku veřejných institucí a sociálních poměrů zmírňoval láskyplným humorem. Byl mistrem dějových zápletek a výstižných osobních charakteristik.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.