O třech zakletých psech. Klasická rozhlasová pohádka na motivy Františka Hrubína

26. prosinec 2022

Chudý pasáček Jirka získá od tajemného myslivce za tři ovce tři zvláštní psy. Tak začíná klasická rozhlasová pohádka O třech zakletých psech, která vychází z předlohy básníka Františka Hrubína.

Účinkují: Martin Růžek, Jiří Drbohlav, Jiří Adamíra, Taťjana Medvecká, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Hana Maciuchová, Klára Jerneková a další
Připravila: Helena Sýkorová
Napsal: František Hrubín
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvukový mistr: Miloš Kot
Režie: Miroslav Šváb
Natočeno: v roce 1978

„Tenhle ryšavý se jmenuje Drž, koho chytí, toho nepustí. Černý je Dech, na koho dýchne, toho omráčí. A bílý slyší na jméno Vševím, jak zavětří, na deset mil uslyší i jehlu do trávy spadnout. Dovedou však i jinačí věci – tancovat podle noty, metat kozelce, po předních i zadních nohách se natřásat…“

V dramatizaci z roku 1978 účinkují Martin Růžek, Jiří Adamíra, Taťjana Medvecká, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký nebo Hana Maciuchová.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.