Český Krumlov se vylidnil. Místní ale nezahálejí, dobrovolníci tu šijí dva tisíce roušek denně

1. duben 2020

Na pátém nádvoří českokrumlovského hradu a zámku se vždy 1. dubna při zahájení turistické sezóny řadil historický průvod. Tentokrát je tu místo nespočtu lidí v kostýmech úplně prázdno.

Turistická sezóna totiž kvůli pandemii koronaviru nezačala. Pocítil to i soubor historických tanců Fioretto. „Letošní zahájení mělo být o tom, co se odehrávalo před popravu Záviše z Falkenštejna. Náš soubor tady měl sehrát zásadní roli, měli jsme královi s královnou zatančit,“ popisuje umělecká vedoucí Barbora Šímová.

Pracuje se alespoň za zdmi zámku, a to na přípravě sezóny, jejíž začátek je zatím nejasný. „Pokračují všechny práce, které jsou nutné k tomu, abychom mohli zámek otevřít ve chvíli, kdy to situace umožní. Finišují úklidy, údržbářské práce, restaurátorské úpravy,“ potvrzuje Petr Pavelec z Národního památkového ústavu.

Zatímco historické centrum, ulice a veřejná prostranství Českého Krumlova jsou liduprázdná, čilý ruch panuje na městském úřadě. Tady se totiž kompletují balíčky s rouškami a rukavicemi, které dostane od města do schránky každý obyvatel.

„V balíčku budou dvě roušky, filtr, gumové rukavice a informační leták, kde se lidé dozví, jak s rouškou zacházet, jak ji vyvářet, jak pracovat s infikovaným materiálem a tak dále,“ uvádí místostarosta Martin Hák.

Některé roušky město sehnalo od různých dodavatelů, další šijí dobrovolnice. „Asi padesát švadlen dobrovolně vyrábí roušky ve školách, školkách, úřadech, divadle, klášteře. My se staráme o plynulé zásobování, rozvážíme tkalouny, látky, svačiny a zase svážíme roušky,“ doplňuje Martin Hák.

Město má teď podle něj produkci jako malá fabrika. Denně tu místní lidé v dobrovolných dílnách vyrobí dva tisíce roušek.

Čtěte také

V prostorách podatelny městského úřadu tak vznikla asi největší českokrumlovská třídírna, kde se přijímají a vydávají materiály nebo přijímají a vydávají roušky. „Každý den nám sem občané nosí látky, tkalouny, nitě, co je potřeba. My si toho moc ceníme. Další zase pomáhají tím, že šijí,“ komentuje Stanislava Štefková.

Český Krumlov rozdá zdarma 35 tisíc roušek za tři týdny. „Druhého dubna budeme mít všechny obyvatele vybavené rukavicemi a rouškami,“ dodává místostarosta.

V posledních letech statistiky uváděly, že každým rokem přijede do Českého Krumlova až milion turistů. Na toho prvního z nové sezóny si ale bude muset město a místní lidé závislí na turistickém ruchu ještě dlouho počkat.

Spustit audio

Související