Českokrumlovské nemocnici chybí část zdravotníků. Na pomoc přijeli vojáci

3. prosinec 2021 07:29

Chybějící zdravotnický personál a velký počet pacientů s covidem-19, to jsou hlavní důvody, proč nemocnice v Českém Krumlově poprosila o pomoc Armádu České republiky. První tři vojáci nastoupili ve čtvrtek ráno.

„Já si myslím, že to je moje povinnost pomáhat druhým a celkově v této krizi. Každá ruka je dobrá,“ říká svobodník Michal Benada z vojenského útvaru v Táboře, který spolu s dalšími dvěma dobrovolníky dorazil do českokrumlovské nemocnice.

O pomoc požádal armádu ředitel nemocnice Vojtěch Remeň kvůli nedostatku personálu. „Chybí nám střední zdravotnický personál, sestřičky i ošetřovatelé. Chybí zhruba čtyřicet úvazků, což představuje nějakých pět až sedm procent celkového stavu, ale tím, že je to jenom v určitých segmentech, tak nám to výrazně zasahuje do chodu nemocnice,“ vysvětluje.

Vojáci budou dělat základní ošetřovatelskou péči na oddělení ARO. Jejich síly využijí sestry především při polohování těžších pacientů. „Po domluvě s armádou je budeme využívat na pomocné práce, to znamená polohování, pomoc při hygieně pacientů a podobně. Sestřičky jsou obvykle drobnější a pacienti jsou prostě velcí, sestry nejsou schopny pacienty polohovat, takže tady se přesně využije fyzický fond vojáků,“ dodává Vojtěch Remeň.

Čtěte také

Nové posily uvítala i hlavní sestra českokrumlovské nemocnice Mária Vyhlidalová. „Jsou tam těžcí pacienti, pacienti na umělé plicní ventilaci, a ti se musí polohovat. Každá ruka, zejména mužská, je dobrá,“ potvrzuje.

Atmosféra v nemocnici je podle ní úplně jiná než před rokem. Kromě toho, že jsou zdravotníci vyčerpaní, čelí často i nepříjemným reakcím ze strany pacientů i jejich blízkých. „Loni to bylo všechno fajn, lidé nám tleskali, nosili občerstvení… Ne, že by teď nebyly pozitivní reakce, jsou, ale převládají spíš ty negativní. Lidé si třeba na internetu najdou, jak se mají léčit, a to po nás chtějí, a když ne, tak vyhrožují,“ popisuje.

Nemocnice v Českém Krumlově je v této podzimní vlně první v Jihočeském kraji, která požádala o pomoc armádu. Výrazně už omezila operativu a uzavřela i jednu stanici chirurgie. Aktuálně v zařízení leží okolo 40 pacientů s covidem.

Další jihočeské nemocnice zatím o povolání vojáků neuvažují. Podle Zuzany Roithové, předsedkyně představenstva společnosti Jihočeské nemocnice, aktuálně dobrovolníci pomáhají jen na několika odběrových místech.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související