Českobudějovické nemocnici chybí krev především s Rh negativním faktorem

1. prosinec 2021 12:24

Osm policejních nováčků se vypravilo do českobudějovické nemocnice darovat krev. Někteří poprvé, jiní už jako zkušení dárci. Jejich pomoc se nemocnici hodí, aktuálně totiž má nedostatek některých krevních skupin.

Společně se svými osmi kolegy přišla krev darovat Veronika Valešová. A to úplně poprvé. „Rozhodla jsem se, protože si myslím, že je to správná věc. Hodně se bojím, ale člověk nikdy neví, kdy to bude potřebovat on sám,“ řekla.

Do českobudějovické nemocnice dorazila takto už druhá skupina policejních nováčků. „Jsou to opravdu kolegyně a kolegové, kteří slouží teprve několik týdnů, absolvují základní výcvik a ještě je čeká policejní škola v Brně. Oni při těch prvotních školeních řešili se svými lektory, jak v současné situaci nějak smysluplně pomoci, a rozhodli se darovat krev,“ vysvětlil policejní mluvčí Jiří Matzner.

Čtěte také

Aktuálně v českobudějovické nemocnici chybí krev s Rh negativním faktorem. „Zásoby často kolísají, zejména v důsledku skladby pacientů na oddělení. Aktuálně jsme měli dva těžké pacienty s krevní skupinou nula Rh negativní, kteří pravdu spotřebovali mnoho krevních konzerv této skupiny,“ vysvětlil primář transfuzního oddělení Vít Motáň.

Svou krev přišel na pozvání darovat také Tomáš Krása. I on má krev právě s Rh negativním faktorem. „Já jsem měl dva vážné úrazy, vylezl jsem ze smrtelné postele, tak je to takový ten pocit, že to vracím,“ zmínil.

Svolávání dárců teď komplikuje i koronavirová pandemie. „Dárcovská základna je v jižních Čechách velmi svědomitá, přesto máme někdy problém sehnat dárce konkrétní krevní skupiny, protože to ovlivňují karantény, izolace, lidé jsou také nemocní nebo se dárci musí starat o děti,“ popsal primář Vít Motáň.

Nejvíc mohou v situaci pomoct noví dárci, kteří se přijdou do nemocnice zaregistrovat.

Spustit audio

Související