Mladí lidé v Budějovicích darují krev v rámci Studentského krvebraní

19. březen 2018 07:19

Už pátým rokem chodí středoškoláci a vysokoškoláci z Českých Budějovic darovat krev v rámci Studentského krvebraní. Za tu dobu v registru transfúzního oddělení nemocnice přibylo více než 1500 prvodárců. Akci založil multižánrový studentský festival Budějovický Majáles.

Darovat krev přišla například studentka Česko - Anglického gymnázia Tereza Dražanová. „Nervózní ani nejsem, je to v pohodě. Už jsem vyplnila dotazník s osobními informacemi, oni si mě zapíší do databáze a potom mi zjistí krevní skupinu,“ popsala v čekárně.

Pak se jí věnoval laborant Daniel Doškář. „Píchnu do prstu a zjistím krevní skupinu a množství červených krvinek. To měříme podle červeného krevního barviva a je to během minutky hotové,“ vysvětlil.

Ukázalo se, že studentka má méně častou krevní skupinu B. „Všechno proběhlo v pořádku, zjistili, že jsem zdravá a vhodná na darování krve, takže teď čekám. Asi jediné, z čeho jsem trochu nervózní, je, že mi to nenapíchnou napoprvé, ale jinak se pořád cítím v pohodě,“ komentovala.

První odběr nakonec zvládla bez problémů a mohla si sednout do kantýny ke kávě. „Nic mě nebolelo, všechno bylo úplně v pořádku. Samotný odběr trval asi čtyři minuty a teď už mi dali i svačinu. Určitě bych ráda šla co nejdřív znovu,“ dodala Tereza Dražanová.

Podle organizátorky a mluvčí Budějovického Majálesu Karolíny Krupauerové je smyslem celé akce hlavně nalákat mladé prvodárce. „Myslíme si, že oni dost často ani neví, že taková možnost existuje. A pak to samozřejmě chceme připomenout i těm, kteří už někdy v minulosti krev darovali,“ řekla.

Kromě toho, že udělají dobrý skutek, můžou prvodárci i získat ceny. „Celé Krvebraní je hlavně pro mladé studenty, tak mohou vyhrát ceny v hodnotě až čtyři tisíce koruna z jednoho skateového obchodu,“ dodala Karolína Krupauerová. Studentské krvebraní potrvá do 25. května, kdy organizátoři vylosují výherce cen.

autor: mvo
Spustit audio