Českobudějovický magistrát uzavřel podchod pod nádražím. Mnozí lidé ho považují za ostudu města

8. říjen 2021 08:34

Dříve ho zdobily stánky i různé obchody, dnes zeje prázdnotou a lidé se do něj bojí vejít. Podchod pro pěší pod vlakovým nádražím v Českých Budějovicích se za poslední tři roky proměnil v jednu z největších ostud krajského města.

Radnice ho v pátek kvůli špatnému stavu uzavřela. Do podzemní chodby zatéká, někteří lidé si z podchodu udělali toaletu. Zatím ale není jasné, co bude s prostorem dál. Město neví, kdy začne oprava a kolik bude stát.

„Bylo zjištěno zatékání do části podchodu z více míst. Odhalili jsme to po odstranění části podhledů, v podhledech zůstávala voda,“ popisuje jednatel českobudějovické Správy domů Petr Šindelář.

Pracovníci Správy domů proto na místě postaví zábrany a lidé budou muset zvolit jinou cestu. „Mobilní zábrany budou umístěny přímo u vstupu, nikoliv dole v podchodu. Jedná se o čtyři vstupy,“ potvrzuje Petr Šindelář.

Podle mnohých kolemjdoucích patří tento prostor mezi nejošklivější ve městě. Například středoškolák Ondřej tudy chodí každý den minimálně dvakrát. „Využívám to jako spojení, protože musím na nádraží, a je to hrůza. Dost často to tady zapáchá, není to tady nijak zvlášť příjemné, není to správně osvětlené, stav je dost žalostný,“ komentuje.

Čtěte také

Podobný názor má také paní Simona. „Chodím tudy každý den, protože tu pracuji a je to otřesné. Když to zavřou, bude to složitější, protože chvátáme na městskou a budeme to muset obíhat,“ říká.

Podchod mělo původně na starost obchodní centrum Mercury. Kvůli zanedbání ho ale město převedlo v loňském roce pod Správu domů. Radnice teď neví, co s prostorem dál.

Podle náměstka primátora Tomáše Bouzka z TOP 09 ani nelze určit, jak dlouho potrvá nutná rekonstrukce. „To neumím odhadnout, opravdu čekáme na výsledek statického posudku. Měli jsme ho mít v srpnu, nicméně znalec si vyžádal ještě nějaké další sondy,“ uvádí.

Jednou z uvažovaných variant je, že by v místě bývalých prodejních prostor mohly vzniknout výtvarné ateliéry. Podle radnice ale veškerý vývoj určí až podrobné posouzení odborníků.

Spustit audio

Související