Přípravy na adventní trhy v Budějovicích začaly. Žádný speciální režim kvůli covidu se zatím nechystá

20. září 2021 15:09

Stánky, pódium pro hudebníky i atrakce pro děti by letos měly být pevnou součástí adventních trhů v Českých Budějovicích. Zatímco loni byly kvůli koronaviru úplně zrušené, letos radnice zatím žádný speciální režim nechystá. Naplno se proto připravuje i provozovatelská firma, které příští rok na jaře skončí pětiletá smlouva.

„Předpokládáme, že plný provoz adventních trhů započne 19. listopadu a skončí 6. ledna. Věříme tomu, že k totálnímu uzavření všeho prostě nedojde. Předpokládám, že adventní trhy, i kdyby se nemohly kvůli epidemickým opatřením konat v plném rozsahu, v nějaké podobě budou. Adventní program ve virtuálním prostředí nepřipravujeme,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma z hnutí Občané pro Budějovice.

Definitivní program trhů by měl být podle něj znám nejpozději ke konci října letošního roku. Stále se také počítá s tím, že celý advent ve městě otevře slavnostní rozsvícení vánočního stromu. „Tradiční rozsvícení stromu by se mělo uskutečnit 27. listopadu,“ uvádí.

Přípravy v plném proudu hlásí také pořadatelská agentura. Ta má i letos přijít s novým inovativním prvkem. Zatím ho ale tají. Například hned při prvním ročníku trhů pod současným provozovatelem obklopilo Samsonovu kašnu na hlavním náměstí kluziště, které by mělo na místě stát i letos.

Čtěte také

„Pak jsme vybudovali velkou zvoničku naproti pódiu, v dalších letech vyhlídkovou věž. Každý rok se snažíme přijít s něčím novým a obohatit to městečko,“ připomíná jednatel agentury Rudolf Střítecký.

Nad podobou trhů v příštím roce naopak visí otazník. Stávající provozovatel má před sebou poslední ročník z pětileté smlouvy. Kvůli loňskému úplnému zrušení akce sice po radnici požadoval prodloužení koncesní smlouvy o jeden rok, ale vedení města to zamítlo.

„Prodloužení koncesní smlouvy nepřichází do úvahy, na tom rada města opakovaně trvá. Opíráme se o právní rozbor, který máme k dispozici. Neuzavřeli jsme však jednání ve smyslu například jednorázového zadání jednoho ročníku adventních trhů, v tom případě by ovšem neplatily podmínky uvedené v koncesní smlouvě,“ dodává náměstek Juraj Thoma.

Radnice tak jako tak předpokládá, že výběrové řízení na nového provozovatele trhů pro dalších pět let vypíše v příštím roce. Od roku 2017 dává město na trhy každoročně dva miliony korun.

Spustit audio

Související