České Budějovice chtějí, aby se po dálničním obchvatu jezdilo zadarmo. Ministerstvo dopravy to ale odmítá

4. červenec 2024 11:16

Desítky let očekávaná výstavba dálnice D3 kolem Českých Budějovic spěje ke konci. Město bojuje za to, aby řidiči mohli desetikilometrový dálniční obchvat využívat zadarmo, tedy bez nutnosti kupovat známku. Ministerstvo dopravy ale odmítá udělit výjimku.

Vedení Českých Budějovic chce, aby se po části D3 jezdilo zadarmo. Rada města zaslala žádost ministerstvu dopravy. „Navrhli jsme úsek od exitu 131 Úsilné až po exit 141 Roudné a žádali jsme ministerstvo dopravy, aby tento kus dálnice byl bez poplatku,“ potvrzuje náměstek primátorky pro dopravu Lubomír Bureš zvolený za ODS.

Dopravní situaci v jihočeském krajském městě už delší dobu nejrůznější průzkumy označují za druhou nejhorší v Česku, hned po Praze. Radnice je přesvědčená, že dálniční obchvat dopravě tak jako tak uleví. Zároveň se ale obává, že zpoplatnění by nemálo řidičů od využití desetikilometrového úseku odradilo.

Město tomu chce zabránit všemi možnými prostředky. „Chceme poukázat i na to, že když se podíváme na dálniční síť v České republice, tak téměř všechna velká města mají obchvat právě osvobozen od poplatku. Tady v jižních Čechách to vidíme u Tábora nebo Veselí nad Lužnicí, ale můžeme jmenovat i řadu dalších měst,“ připomíná Lubomír Bureš.

Čtěte také

Ministerstvo dopravy ale výjimku udělit nechce. Argumentuje například tím, že stát si musí na údržbu infrastruktury nějak vydělat.

Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS je nutné zachovat jednotná pravidla pro celou Českou republiku. „Platí, že tam, kde se zprovozňuje ucelený úsek komunikací, se zároveň spouští zpoplatnění. To je případ Českých Budějovic, fakticky se tu prodlouží tah od Tábora až po Kaplici Nádraží,“ uvádí.

Ministr při své nedávné návštěvě Jihočeského kraje označil rozhodnutí za definitivní. „Je to věc, se kterou počítáme, princip rozšiřování dálniční sítě a je to nezbytný krok, obvyklý i v jiných státech,“ dodává.

O udělení výjimky teď chce s resortem dopravy jednat také jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS.

Ředitelství silnic a dálnic by mělo letos v prosinci otevřít bezmála třicet nových kilometrů dálnice D3 od Úsilného u Českých Budějovic až po Kaplici Nádraží na Českokrumlovsku.

Spustit audio

Související