Už o Vánocích na lyžovačku do Alp. Dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem bude hotová v prosinci

11. červen 2024 08:17

Dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem by měla být hotová a průjezdná letos před Vánoci. 32 kilometrů dlouhý úsek je prvním, který stát staví formou takzvaného PPP projektu. Na část dálnice se doprava přesune už příští týden.

„Jsme v dokončovací fázi, pracujeme na asfaltových vrstvách, děláme svodidla,“ popisuje generální ředitel společnosti Vinci Construction CS Martin Borovka.

Od pondělí 17. června se bude jezdit po D4 od Příbrami po křižovatku u Těchařovic – zatím jen ve dvou pruzích na jedné straně dálnice. Silničáři sem převedou dopravu, která teď musí jezdit po objízdných trasách.

„Kompletně hotovo bude v prosinci. Uvidíme, jaké přesné datum stanovíme, to se ještě ladí. Věřím, že stavba je v takovém stavu, že ji úspěšně uvedeme do provozu a bude sloužit lidem už o Vánocích na odjezd na lyžovačku do rakouských Alp,“ dodává Martin Borovka.

Čtěte také

Úsek vznikl formou takzvaného PPP projektu. Public Private Partnership znamená, že stát s dodavatelem uzavřou smlouvu na delší dobu, v tomto případě na 25 let. Dodavatel silnici postaví a následně ji po danou dobu i udržuje.

Stát by měl za využívání dálnice zaplatit necelých 18 miliard korun, zároveň je už od začátku vlastníkem všech staveb. Po uplynutí smlouvy převezme provoz a údržbu.

Stejným způsobem by podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS mohl stát se soukromým sektorem spolupracovat i na dalších projektech „Je to jednak severní část pražského okruhu, spojnice mezi Ruzyní a Satalicemi. Dalším takovým projektem mohou být chybějící úseky středočeské dálnice D3 a také dálnice D55 na Moravě,“ upřesňuje.

Nejde ovšem jenom o dálnice. Podobné projekty by mohly vzniknout i při stavbě železnic, třeba spojení centra Prahy a letiště Václava Havla nebo i vysokorychlostních tratí.

autor: Jakub Vik
Spustit audio

Související