Po letech čekání a několika zpožděních finišuje stavba dálničního tunelu Pohůrka v Českých Budějovicích

29. květen 2024 08:21

Hrubá konstrukce bezmála kilometr dlouhého dálničního tunelu Pohůrka v Českých Budějovicích je hotová. Klíčová dopravní stavba na okraji krajského města tak míří do finální fáze. Kvůli problémům se spodní vodou museli projektanti kompletně změnit konstrukční postup. To způsobilo více než dvouleté zpoždění. Podle silničářů první řidiči novým tunelem projedou ještě letos.

„Momentálně do tunelu instalujeme technologické záležitosti, což jsou kabely, osvětlení, požární vodovod, čidla a další věci nutné pro bezpečnost provozu. Chybí akorát úniková schodiště, která budeme dokončovat koncem srpna,“ popisuje v tunelu Pohůrka stavbyvedoucí Alexander Liga ze zhotovitelské firmy Hochtief.

Tunelem prošel už nesčetněkrát. „Snažím se stavbu procházet denně, pokud mám alespoň trochu čas. Ne vždy se mi to daří, ale minimálně čtyřikrát týdně si ji projdu. Potřebuji mít přehled o tom, co se na stavbě odehrává,“ říká.

Hotový je betonový základ, na který se bude pokládat vozovka. „Nebude tu asfaltová vozovka, ale betonová, protože v tunelu těchto parametrů asfalt být nemůže. Budeme tady pokládat cementovo-betonový kryt,“ upřesňuje Alexander Liga.

Čtěte také

Do finále míří také další části dálničního obchvatu krajského města před tunelem i za ním. Bezmála třicet kilometrů dálnice z Úsilného až do Kaplice – Nádraží bude v provozu zhruba v druhé polovině letošního prosince.

„Nebude to znamenat, že je ta stavba hotová, ale že unese plynulý běžný provoz. My budeme stavbu potom ještě dodělávat, ale pro Ředitelství silnic a dálnic jako investora platí, že v okamžiku, kdy stavba unese bezpečně provoz, předáváme ji řidičům a zbytek, všechny ostatní technologie doděláváme potom,“ dodává mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Veřejnost si část dálnice i tunelu bude moct prohlédnout ještě před zprovozněním. Ředitelství silnic a dálnic chystá na letošní září speciální prohlídku jako symbolickou kompenzaci za dlouhé průtahy a dopravní komplikace spojené s výstavbou.

Spustit audio

Související