Celých deset dní strávili čtyři potápěči ve speciální podvodní kabině v zatopeném lomu u Slověnic

7. červenec 2021 10:53

Skupina čtyř potápěčů vytvořila ve Slověnicích na Českobudějovicku nový český rekord v délce pobytu pod vodní hladinou. Uvnitř speciální kabiny v zatopeném lomu strávila celých deset dní.

Takzvaný keson byl zhruba deset a půl metru pod hladinou. Obývali ho dva muži a dvě mladé dívky. Projekt s názvem Aquakosmow Space 2021 je součástí kosmického výzkumu, který se zaměřuje na chování jednotlivců i skupin v dlouhodobé izolaci.

Po deseti dnech se jako první z vody vynořily nejmladší členky týmu, Barbora Mitková a Nikola Trnková. Oběma je pouhých osmnáct let. „Z člověka to všechno opadne, super pocit, že je všechno v pořádku. Je krásné vidět zase slunce,“ komentovaly. Obě se zároveň shodly na tom, že účast v experimentu pro ně byla především osobní výzvou.

Velitel týmu David Vondrášek už v roce 2019 strávil pod vodou sedm dní. „Zásadní rozdíl byl v tom, že tenkrát jsme byli dva, teď čtyři. Na tom prostoru, zvon má dvě patra o poloměru jeden metr, bylo najednou strašně málo místa,“ popsal.

Potápěči celou dobu prakticky simulovali kosmickou cestu a přistání na povrchu Měsíce. Projekt je součástí výzkumů, které poslouží například odborníkům z NASA pro chystaný let člověka na Mars.

Čtěte také

Cílem bylo sledovat nejrůznější proměny lidského těla při delší izolaci. „V podstatě se jedná o velice komplexní analýzu fungování člověka jako jedince, ale zároveň i skupiny jako týmu. Sledujeme to ze všech možných hledisek, biologického, sociálního, sociologického, psychosociálního,“ vysvětlila vedoucí vědeckého týmu Kateřina Bernardová.

Na břehu v řídícím centru se střídalo bezmála třicet lidí. S potápěči komunikovali pomocí intranetu. Krizovou situaci představovala silná bouřka, kvůli které na krátkou dobu vypadl proud. Rychle se ale povedlo dodávku obnovit.

„Mám tady zkušený tým. Každý sem vkládá část své profese, ať je bývalý vojenský pilot, záchranář, IT specialista, elektrikář nebo člověk, který se živí servisem vysokotlaké techniky,“ doplnil vedoucí potápěčů Michal Doktor.

Zhruba čtyři následující měsíce budou experti podrobně analyzovat posbíraná data. Výslednou zprávu chce celý tým vydat příští rok na jaře.

Spustit audio

Související