Celý život jsem vlastně dělala to, co jsem dělat chtěla, vzpomíná Jitka Vrbová

27. září 2020

Zpěvačka trampské, countryové, bluesové, jazzové i populární hudby, oslavila osmdesáté narozeniny. A nad ní a nad jejími písničkami se tentokrát rozsvítila Světla ramp. 

Jitka Vrbová se narodila 30. září v Praze a její dětství lehké nebylo, už ve třech letech se musela vyrovnávat s černým kašlem. Za rok onemocněla tuberkulózou, virus napadl její kyčelní kloub a jednoho dne se už nedokázala ani postavit. I zásluhou lékařů nakonec Jitka Vrbová těžké zdravotní problémy překonala a mohla si splnit přání stát se s učitelkou a také zpěvačkou, a pokud jde o zpívání, jak to vlastně začalo?

Koncert Jitky Vrbové v Českém rozhlase České Budějovice

„Když mi byly čtyři roky, tak mi moji předkové vyprávějí, že jsem zpívala už velmi pěkně a nahlas, čistě a zřetelně Červenou sukýnku v tramvaji. Možná už tehdy mě nejspíš napadlo, že bych chtěla být zpěvačkou, ale určitě potom, co jsem rozum brala a dospívala, tak jsem tuto ideu neměla. Já jsem chtěla dělat buď redaktorku a nebo učitelku. Takže jsem potom vystudovala Filozofii a stala jsem se pedagožkou. Takže celý život jsem vlastně dělala to, co jsem dělat chtěla, tedy kantořinu, z druhé strany se mi poštěstilo se uplatnit i na pódiích," vzpomíná sama Jitka Vrbová ve Světlech ramp.

Na sklonku šedesátých let působila spolu s textařem hitů Petra Nováka Ivo Plickou, Jiřím Spáčilem a Petrou Černockou v soft-rockové skupině Fortuna, když předtím, v době vysokoškolských studiích, zpívala ve studentském souboru zaměřeném na spirituály. Po Fortuně v sedmdesátých letech zpívala Jitka Vrbová songy ve stylu country and western v souboru Sépie, později se víceméně přeorientovala na starý jazz a zpívala s kapelami Jazz Fiddlers, Pražský dixieland nebo například s Tonym Brychem a  se Steamboat Stompers.

Jitka Vrbová a Standa Chmelík: Čajová růže (2014)

V aktuálních Světlech ramp si také připomeneme chvíle, kdy v lednu roku 2013 vystoupila Jitka Vrbová ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice spolu se Stanislavem Chmelíkem.

A to například písničkou Podzimní list i se slovy, která ji na podiu předcházela a která už, bohužel, zůstanou jen vzpomínkou na pana Stanislava Chmelíka. A také důkazem jejich spolupráce -  jako ostatně bude i finální song vysokoškolsky graduované učitelky a zejména skvělé zpěvačky, zářijové jubilantky Jitky Vrbové. Tím bude vlastně její největší hit – písnička Co nevidět se sejdeme autorů Stanislava Chmelíka a textujícího Mirka Černého. 

Celý pořad si můžete poslechnout online.

Spustit audio