Bytový dům v budějovické Otakarově ulici už nebude zdrojem problémů. Majitel ho po dohodě s radnicí vyklidil

31. květen 2022 11:08

Časté rušení nočního klidu, nepořádek a neustálá přítomnost policie – přesně tak to donedávna vypadalo před domem v českobudějovické ulici Otakarova, přímo naproti základní umělecké škole. Budova je navíc po neustálých výměnách nájemníků ve špatném stavu. Tomu všemu je teď konec. Radnice uzavřela dohodu s majitelem objektu, který dům vyklidil a uzavřel.

„Ta situace v posledních měsících už byla dlouhodobě neudržitelná a gradovala tím, že na podzim jsme byli povoláni jako město k tomu, abychom něco udělali,“ říká náměstek primátora Tomáš Chovanec.

Dům číslo popisné 50 v Otakarově ulici, který stojí naproti základní umělecké škole, je v současnosti uzamčený. „Měli jsme schůzku s majitelem nemovitosti, kde jsme se dohodli a vzájemně ujistili, že pan majitel nemá v blízké budoucnosti už zájem ubytovávat jakékoli osoby a že dům zabezpečí proti vniknutí. Nechceme, aby se opakovala situace, která byla třeba v Průmyslové ulici, aby se sem stahovaly problematické osoby a ti, kteří tu nemají co dělat,“ popisuje náměstek.

Čtěte také

Dům je v dezolátním stavu, na první pohled jsou vidět třeba vymlácená okna. Město má podle Tomáše Chovance zájem objekt odkoupit. „Učinili jsme majiteli nabídku, že jsme ochotni nemovitost vykoupit ve stávajícím stavu. Městu by se určitě takový dům hodil už kvůli rozšíření bytového fondu a hlavně pro zklidnění situace,“ potvrzuje.

O problémech v lokalitě vypovídá například svědectví paní Lenky, která bydlí ve vedlejším domě. Vyřešení celé situace je pro ni i pro její sousedy velkou úlevou. „Je tady mnohem větší klid. Často se třeba stávalo, že o víkendu v pět ráno přijelo auto, začalo troubit, byly slyšet nadávky a podobně. Nebylo to příjemné,“ popisuje.

Nepokoje byly takřka na denním pořádku a k domu často vyjížděli i strážníci. Pravidelně se zde vyskytovali lidé, kteří měli problémy se zákonem. „Docházelo nejčastěji k rušení nočního klidu, měli jsme pár událostí ohledně občanského soužití, jenom v letošním roce se nám tam podařilo odhalit jednu osobu v celostátním pátrání,“ uvádí mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal.

Majitele objektu se nepodařilo kontaktovat. Podle radnice záleží teď hlavně na něm, co s domem bude dál. Kromě možnosti odkupu ze strany města přichází v úvahu třeba i kompletní rekonstrukce.

Spustit audio

Související