Bruce Willis efekty nejsou tím nejchytřejším řešením, říká astronomka o ohrožení Země asteroidem

23. duben 2023

Jak zabránit střetu Země s kosmickým tělesem, nejpravděpodobněji s asteroidem? Tím se pravidelně zabývá mezinárodní konference, které se účastní i jihočeská astronomka a ředitelka českobudějovické hvězdárny a planetária Jana Tichá.

„Na Kleti měříme polohy blízkozemních asteroidů, včetně těch potenciálně nebezpečných, proto jsme na konferenci pozváni. Je to jeden z problémů, kterým lidstvo může čelit, a je třeba se jím zabývat, stejně jako se zabýváme jinými přírodními katastrofami,“ vysvětluje.

Konference sdružuje odborníky tak, že je možné probrat vše od detekce dosud neznámých těles, přes jejich sledování, určování přesných drah a fyzikálních vlastností, výpočty přiblížení k Zemi až po možnosti, které v případě ohrožení máme.

Čtěte také

Podle Jany Tiché astronomové řeší, jestli by byli schopni těleso odchýlit z kolizní dráhy, zpomalit ho, nebo naopak zrychlit, aby minulo Zemi. „Nejde o to těleso rozbít, protože pak by zbyla spousta poměrně velkých úlomků. Bruce Willis efekty nejsou tím nejchytřejším řešením,“ říká v narážce na hollywoodský film Armageddon.

„V případě menšího tělesa může být podstatnější co nejlépe určit místo dopadu na Zemi a zabývat se možnými důsledky, ať už těleso exploduje ještě ve vzduchu, nebo opravdu dopadne a vytvoří kráter, ze kterého zase vystřelí do výše spousta materiálu,“ dodává astronomka.

Mezinárodní konference je podle ní navíc zajímavá a přínosná díky tomu, že řeší také otázky, jak o problému jednat s politiky, jak vysvětlit lidem, že dopad asteroidu je sice málo pravděpodobný, ale možný, jak předávat veřejnosti informace o tělesech ve vesmíru, jak mluvit s médii i jak rozdílná může být reakce v různých zemích.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související