Země není středem vesmíru. Po staletí udržovanou nauku převrátil naruby Mikuláš Koperník

14. leden 2024

Slavný hvězdář, renesanční učenec Mikuláš Koperník, který se narodil 19. února 1473 v polské Toruni, má svůj pomník i na jihu Čech. Je po něm pojmenována mladší kopule hvězdárny na Kleti. „My jí většinou říkáme nová, i když už je stará padesát let. Byla slavnostně otevřená k pětistému výročí narození Mikuláše Koperníka v roce 1973,“ dodává astronomka Jana Tichá.

Mikuláš Koperník byl skutečným renesančním učencem. Vystudoval práva, zároveň se na univerzitě zabýval matematikou a astronomií, ale vystudoval i lékařství.

Byl zakladatelem heliocentrismu. „Zjednodušeně řečeno, převrátil nauku, kterou do té doby udržovala církev, ale která byla antická, aristotelská. Tvrdilo se, že středem všeho a tím nejdůležitějším ve vesmíru je Země. Koperník začal své učení budovat na tom, že středem je Slunce, a stanovil, že kolem něj obíhají planety,“ připomíná Jana Tichá.

Dnes víme, že heliocentrický pohled není v doslovném znění zcela pravdivý, ale princip obíhání planet kolem Slunce popsal Mikuláš Koperník správně. V jeho době mu to však přineslo mnoho potíží.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související