Orlí mlhovinu a Sloupy stvoření ukazuje obří fotografie na fasádě českobudějovické hvězdárny

28. květen 2023

Obří fotografie zdobí fasádu hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích. „Je poskládaná ze snímků z nového dalekohledu, který se nachází ve vzdálenosti přibližně milion kilometrů od Země a snímá vesmír v infračervené části spektra,“ říká ředitelka hvězdárny a astronomka Jana Tichá.

„Snímek zachycuje oblast Orlí mlhoviny a takzvané Sloupy stvoření, které už známe ze záběrů z Hubbleova kosmického dalekohledu, ale tady jsou v infračervené části spektra, takže krásně vidíme oblasti, kde vznikají nové hvězdy. To jsou ty nejčervenější, nejzářivější oblasti na Sloupech stvoření,“ ukazuje Jana Tichá.

Fotografie je podle ní důkazem toho, že vesmír je ještě barevnější, než jsme si mysleli. S využitím moderních přístrojů ho můžeme vidět pestřejší než při pohledu pouhýma očima a klasickými dalekohledy ve vizuální části spektra.

Právě to chce letos českobudějovická hvězdárna připomínat. „Lidé to uvidí na té velké výtvarné instalaci na budově, která má přes padesát metrů čtverečních, a tudíž je asi největší astronomickou instalací jak v Čechách, tak v širším evropském okolí. A bude to ukazovat i vznikající výstava na plotové galerii, kterou může každý vidět i v době mimo otevírací hodiny a bez vstupenky, zadarmo,“ dodává Jana Tichá.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související