Bošilecký most, o kterém se zpívá ve slavné písničce, skutečně existuje

4. červenec 2021

Znáte písničku Na tom bošileckým mostku? A byli jste někdy v Bošilci? Pokud ne, jeďte se tam podívat a zjistíte, že tam most skutečně stojí. A ne jeden, hned dva tady mají. Ale který je ten, o němž se zpívá?

Tento Vltavín jsem sestavil z různých nahrávek, v nichž jsem během posledních šesti let mapoval osudy některých staveb v jižních Čechách. I obyčejná stavba, památník, most nebo socha, má často tak zajímavé osudy, že si to nezadá s osudy lidskými. A o tom ty nahrávky budou. Stejně tak je můžete brát jako tipy na prázdninové cesty. Nejdříve se podíváme k bošileckému mostku, poté na Ptačí hrádek u Českého Krumlova a nakonec si povíme něco o soše připomínající bitvu u Zborova.

Bošilecký mostek

Bošilecký mostek pod hrází Bošileckého rybníka

Po osudech mostu v Bošilci pátrali členové spolku Historie severního Českobudějovicka. Jak ve Vltavínu připomíná jeden ze členů Jan Ciglbauer, za bošilecký mostek, ze kterého se shodily dvě panny hrající „v kostku,“ je většinou považován kamenný mostek nad propustí Bošileckého rybníka, který pochází již z gotického období.

Naskýtá se otázka, zda oním mostkem z písničky nebyl ale spíše daleko větší a významnější most na silnici nedaleko samotné obce Bošilec.

„Kamenný most byl postaven v letech 1753 až 1755 při stavbě císařské silnice v době vlády Marie Terezie. Vede přes Bukovský potok, který se východně v Horusických blatech vlévá do Horusického rybníka. Od počátku byl most stavěn jako dvouobloukový s šikmým půdorysem propustí, protože silnice překonávala Bukovský potok,“ naznačil Jan Ciglbauer.

Bošilecký mostek na císařské silnici od západu

Most není dochován v úplně původní podobě z roku 1755. Později byl rozšířen. Most sloužil důležité komunikační tepně až do roku 1992, kdy byla zhruba sto metrů jihovýchodně postavena nová rychlostní komunikace.

Od té doby most chátrá, ale naštěstí byl před rokem zapsán na seznam památek.

Celý Vltavín si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů.

Spustit audio

Související