Autor nejznámější barokní koledy provozoval v Jindřichově Hradci vinný šenk

8. prosinec 2015

Barokní koleda Chtíc, aby spal patří k nejznámějším a nejoblíbenějším vánočním písním vůbec. Napsal ji Adam Václav Michna z Otradovic a uveřejnil v roce 1647 v kancionále Česká mariánská muzika. Koleda má šest slok a jako jedna z mála českých barokních písní byla přeložena i do němčiny.

Podle Martiny Sudové z vltavotýnského muzea je koleda v současnosti známá ve dvou podobách – jednak s původním barokním textem a pak v novější verzi podle českého zpěvníku Karla Plicky. „Z původního textu zlidověly pouze některé sloky, čímž vznikla nová vánoční koleda. Ta je často uváděná jako anonymní lidová píseň, což není pravda, protože autora známe,“ dodává Martina Sudová.

Chtíc, aby spal nazpívala řada interpretů, mimo jiné Karel Gott, Dagmar Pecková a Věra Martinová. Díky své zpěvnosti a melodičnosti jsou známá i další Michnova díla, například Nebeští kavalérové nebo Vánoční roztomilost.

Adam Václav Michna z Otradovic za svůj život složil téměř 200 písní. „Dnes bychom mohli říci, že to byl skutečný hitmaker. Hudební nadání zdědil po svých předcích, první známý Michna, který se objevuje v písemnostech města Jindřichův Hradec, byl varhaníkem,“ připomíná Martina Sudová.

Rod Michnů pocházel z Otradovic u Jankova ve středních Čechách a v Jindřichově Hradci se objevil asi v polovině 16. století. Tady se Michalu Michnovi, purkrabímu jindřichohradeckého zámku, majiteli šenku a představenému městských trubačů, narodil syn Adam Václav. Přesné datum není známo, stalo se to v 90. letech 16. století nebo přímo v roce 1600. Adam měl sourozence Jana a Alžbětu.

„V roce 1633 je už Adam Václav Michna uváděn jako varhaník kostela Nanebevstoupení Panny Marie v Jindřichově Hradci. Plat varhaníka a učitele hudby však pravděpodobně nebyl nijak závratný a Adam svoji finanční situaci vylepšil až sňatkem se zámožnou nevěstou, s níž do roku 1661 provozoval vinný šenk. Po její smrti se oženil ještě jednou,“ uvádí Martina Sudová.

Adam Václav Michna z Otradovic skládal hudbu pro církevní příležitosti, psal básně a působil v místním literárním bratrstvu. Tiskem mu vyšly tři velké sbírky písní, Chtíc, aby spal se objevila hned v té první.

V pořadu Českého rozhlasu České Budějovice Vltavín koledu zazpívala Monika Vodičková. Na kytaru ji doprovázel Luboš Hrdlička. „Ta píseň je skutečně velmi těžká a myslím si, že o to procítěněji se má interpretovat,“ komentovala Monika Vodičková.

Autor slavné koledy zemřel v roce 1676, přesné datum opět není známé. V roce 2000, u příležitosti předpokládaného výročí narození, odhalilo město Jindřichův Hradec na domě čp. 141 na náměstí Míru pamětní desku.

Čtěte také

Spustit audio