Bledule, prvosenky, ladoňky. Botanickou zahradu v centru Tábora zaplavily jarní květy

30. březen 2023 11:38

Tisíce pestrobarevných květů mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci botanické zahrady v Táboře. A to nejen ve sklenících, ale i venku. V arboretu s příchodem jara rozkvétají chráněné sněženky, bledule a další květiny.

„Například u jezírka ve spodní části botanické zahrady poutají svojí krásou tisíce rozkvetlých bledulí jarních, vidíme je opravdu všude kolem. V porostu už můžeme vidět i další jarní rostliny, prvosenky, ladoňky, jaterníky i kvetoucí keř vilín,“ ukazuje vedoucí zahrady Žaneta Šišková.

Návštěvníci mohou ke květinám přičichnout, ale rozhodně je nesmí trhat. „Porosty jsme označili i cedulkami, protože přeci jenom některé lidi to láká, ale musím říct, že většinou jsou návštěvníci velice ohleduplní. Když je vidíme klečet u rostlin, tak netrhají, ale jen fotografují,“ usmívá se Žaneta Šišková.

Mezi stovkami návštěvníků, kteří do botanické zahrady míří za jarní květenou, je studentka Eliška Melicharová. „Já mám jaro v botanické zahradě nejradši, to ani nepotřebuje komentář. Když se rozhlédnete kolem sebe, vidíte nespočet barev, navíc slyšíte zpívat ptáky, vždycky to ožije a chodí sem i víc lidí,“ říká.

Botanická zahrada v Táboře byla založena v roce 1866 a je druhou nejstarší v České republice, nachází se jen pár metrů od údolní nádrže Jordán v centru města. Zájemci ji teď mohou navštívit ve všední dny od 7 do 16 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související