Na budějovických zahradách a balkonech by mělo být víc jarních květin. Lidé dostali cibulky od včelařů

6. říjen 2021 11:21

Českobudějovičtí včelaři rozdali lidem více než 800 cibulek jarních květin. Vysadí je teď na podzim na svých zahradách nebo balkonech. Květiny budou nejen okrasou, ale hlavně nabídnou další potravu pro hmyz. Společný projekt včelařů a českobudějovického magistrátu má pomoct i ohroženým motýlům nebo čmelákům.

„Tady jsem připravil bedýnku. Jeden sáček je plný cibulek pro včely, druhý je pro čmeláky a motýly. K tomu substrát obohacený minerálními živinami,“ předává včelař Václav Krištůfek své kolegyni Aleně Bruce Krejčí bedýnku s mnoha cibulovinami.

Českobudějovičtí včelaři rozdávají lidem cibulky jarních květin

V sáčcích jsou cibulky okrasného česneku, ladoněk, krokusů a tulipánů. „Výhodou těchto cibulovin je, že kvetou od února až do července, takže pokrývají téměř pět měsíců. Lidé si je mohou dát do velkých květináčů za okny nebo na balkony,“ říká Václav Krištůfek.

S tímto nápadem přišli včelaři už před třemi lety. Město ho podpořilo. „Před těmi třemi lety jsme začali vysazovat a rozdávat keře, které jsou včelomilné a kvetou v pozdějším období. Potom v loňském roce to byla směs keřů, které jsou také významné pro hmyz a opylovače. A letos to bude výsadba květin,“ popisuje Václav Krištůfek.

Podle včelařky Aleny Bruce Krejčí je podpora biologické rozmanitosti nejen ve městech velmi důležitá. „Hmyzu ubývá a je potřeba podporovat nejen včelu medonosnou, ale i ostatní druhy hmyzu. V České republice máme několik set druhů včel samotářek, které mají docela krátký dolet od svého hnízda. Když nenajdou potravu do sta metrů, nemohou se rozmnožovat. Stejně tak je důležité podporovat motýly a další hmyz,“ připomíná.

Další etapou tohoto projektu bude nákup a výsadba ovocných stromů. Včelaři je budou rozdávat na konci října.

Spustit audio

Související