Jindřichův Hradec se vrací k praktikám starých sedláků. Některé plochy bude kosit jen jednou ročně

15. květen 2020 13:34

Jindřichův Hradec začíná experimentovat s kosením trávy. Chce tak zajistit lepší vsakování vody, udržení vláhy i větší množství živočichů na vybraných místech. Od letošní sezony bude trávu ve dvanácti lokalitách kosit mozaikovitě.

Sečení veřejných prostranství má v Jindřichově Hradci na starost společnost Služby města. Sezóna kosení už začala. „Zajišťujeme ve městě seč třikrát do roka. Na plochách jako park, nábřeží, okolí památníku se seče intenzivněji, pětkrát až sedmkrát do roka,“ uvádí jednatel Ivo Ježek.

Přesto jsou místa, kde se letos tráva tak často síct nebude. Město otestuje mozaikovité sečení. „Dělal se takzvaný pasport místní zeleně, kde se jednotlivé plochy zařazovaly do tří kategorií údržby. Také jsme přihlíželi k potenciálu pro chráněné druhy,“ vysvětluje Petr Hezoun z odboru životního prostředí.

Pro mozaikovité sečení jsou vybrané větší travnaté plochy hlavně v místních částech, ale některé i v samotném městě, třeba na sídlišti Vajgar. „Většina ploch byla rozdělena na třetiny s tím, že dvě třetiny budou kosené dvakrát ročně, jak se to dřív dělalo, na seno a na otavy, a jedna třetina se poseče pouze na podzim,“ popisuje Petr Hezoun.

Čtěte také

„Naši pracovníci dostali mapku ploch, které při určité seči vynechají. Pro nás to není nic složitého,“ dodává Ivo Ježek.

I když se město chystá s kosením experimentovat, komfort lidí by to snižovat nemělo. „Kolem cest a pěšin plánujeme větší intenzitu kosení, tam se bude udržovat nízký trávník,“ ujišťuje Petr Hezoun.

Ten zároveň doufá, že méně časté kosení pomůže zadržet víc vody v krajině a přiláká větší množství živočichů, třeba jako se to podařilo na první takové louce ve městě, v Mertových sadech u řeky Nežárky. „Našli jsme tam i některé druhy z červeného seznamu. Nemohu tvrdit, že tam nebyly už předtím, ale úplně pravděpodobné to není,“ doplňuje.

Pokud se mozaikovité sečení trávy osvědčí, chystá se ho radnice v příštích letech rozšířit i na další plochy ve městě.

Spustit audio

Související