Na okraji Jindřichova Hradce má vzniknout obchodní zóna velká jako historické centrum města

25. duben 2020 10:00

Dva velké supermarkety, obchodní pasáž, rychlé občerstvení i čerpací stanice by měly vyrůst na jižním okraji Jindřichova Hradce u silnice na České Budějovice. Společnost De Linea požádala krajský úřad o posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Část obyvatel Jindřichova Hradce záměr přivítala, někteří z něj ale mají obavy. „Nám vadí to, že takhle zásadní investiční záměr, je to obchodní centrum stejně velké jako historické vnitřní centrum města, radnice vůbec nekomunikovala nad rámec toho, co ukládá stavební zákon,“ kritizuje Matěj Šebek z iniciativy Je to i tvoje město.

Podle starosty Stanislava Mrvky z ČSSD se o záměru stavby průmyslového areálu v této lokalitě ale mluví už několik let. A i když se v průběhu let změnili investoři a kromě průmyslových hal chce ten nový stavět i čerpací stanici, obchodní domy a obchodní pasáž, vše odpovídá územnímu plánu.

„To je základ, který platí. My nejsme účastníky toho řízení, protože v současné době běží vyhodnocení vlivů na životní prostředí, které provádí kraj. My v podstatě jsme jenom povinni to vyvěsit na úřední desce,“ dodává.

Že ve městě o podobném záměru chybí diskuze, si myslí i Libor Vondráček, který je jedním z iniciátorů petice proti stavbě areálu. „Otázka obchodního centra nebyla součástí žádné předvolební kampaně, zatím se k tomu občané nikdy nevyjadřovali. Město by v územním řízení mělo hájit všestranný rozvoj, ale i zájmy a potřeby svých občanů. V tuhle chvíli vnímáme, že to město nemůže dostatečně dobře dělat, když neprobíhá diskuze,“ říká.

Odvede to lidi na periferii?

Petici podpořil i opoziční zastupitel ze sdružení Hradec srdcem a rozumem a Svobodných Jaroslav Chalupský. Sám v centru města podniká, na problém se dívá z několika pohledů. „Jestli chceme, aby místo, kde to bude žít, kde budou lidi, bylo na periferii, tak s tím nemám problém. Já jsem podnikatel, je mi jedno, kde si pronajmu prostory, ale je mi líto majitelů těch nemovitostí. Jakmile z toho odteče životodárná ekonomická krev, musí každému dojít, jak to tady bude vypadat,“ komentuje.

Že by se centrum města vylidnilo, se starosta Stanislav Mrvka neobává. „Postavilo se centrum v Rezkově ulici a funguje to v symbióze. Lidé, kteří podporují místní podnikatele, dál chodí nakupovat v centru,“ argumentuje.

Iniciativa Je to i tvoje město nechce za každou cenu bránit výstavbě velkých obchodních domů. Podle Matěje Šebka některé typy prodejen, jako například velké hobby markety, na okraj měst patří.

Čtěte také

Kritizuje ale to, že se nikdo nezabývá kvalitou prostředí a ekologií takové stavby. „Ten areál jako takový zvyšuje svými zpevněnými plochami funkci takzvaného tepelného ostrova, takže dochází k většímu zahřívání celé oblasti,“ připomíná.

I proto iniciativa Je to i tvoje město podala na krajský úřad k posuzování vlivu na životní prostředí této stavby svoje připomínky. Chce tím dosáhnout toho, že bude řízení pokračovat a o plánu na stavbu obchodně-průmyslového a zábavního centra na okraji Jindřichova Hradce se bude dál mluvit.

To je i cíl iniciátorů petice a opozičních zastupitelů. „To, že někdo o něčem chce diskutovat, je přece dobré pro všechny strany. Mohou si to u jednoho stolu říct a ve finále najít řešení, které vyhovuje všem,“ dodává Jaroslav Chalupský.

O vlivu stavby na životní prostředí by Krajský úřad Jihočeského kraje měl rozhodnout v následujících týdnech.

Spustit audio

Související