Obyvatelé sídliště v Jindřichově Hradci odmítají stavbu nového domu s kancelářemi a ubytováním

6. březen 2020 15:31

Petici i odvolání proti závaznému stanovisku stavebního úřadu sepsali obyvatelé sídliště Pod Kasárny v Jindřichově Hradci. Snaží se tak zastavit stavbu čtyřpatrového domu s kancelářemi, ordinacemi lékařů a ubytováním ve svém sousedství.

Do sídliště rodinných domů podle nich taková stavba nepatří. Navíc se obávají takzvaného obchodu s chudobou.

„Kdo tam bude bydlet? Koho sem táhnete do toho města, proboha? Prosazujete něco, co nikdo z občanů v Hradci nepotřebuje,“ postavil se na veřejném jednání proti krokům jindřichohradecké radnice obyvatel sídliště Josef Liška.

Jemu, ani dalším lidem se nelíbí, že město proti stavbě domu nebojuje. „Celé sídliště, a není to zase tak malé množství obyvatel, všem to vadí,“ zdůraznil jeho soused Jiří Dovalil.

„Jako místostarosta nemůžu a ani nesmím ovlivňovat stavební řízení. To je dané zákonem, a kdybych to ovlivňoval, tak se dopouštím zneužití pravomoci veřejného činitele,“ reagoval na výtky místostarosta Radim Staněk.

Přesto podle místních ze sídliště Pod Kasárny radnice dělá kroky, které spíš podporují výstavbu domu, než aby podpořila obyvatele této městské části. Jedním z příkladů je to, že město vyhlásilo záměr v okolí budoucí stavby pronajmout část svých pozemků.

Čtěte také

„Proč už tedy město pronajímá kus kolem té budovy, když je to, prosímvás, jediná zeleň na sídlišti?“ ptala se Jiřina Dovalilová. „Na základě žádosti té firmy to rada města projednávala,“ odpověděl Radim Staněk, rozhodně to podle něj neznamená, že město už stavbu schválilo.

To potvrzuje i vedoucí odboru výstavby a územního plánování Bohumil Krejčí. „Investor si tu stavbu právně definoval, nechal si k tomu vypracovat projekt pro územní rozhodnutí a my jsme povinni v tom rozsahu to projednávat. Buď mu to nakonec povolíme, nebo nakonec zamítneme. Teď přišel stupeň územního řízení, pak přijde stavební řízení, které zase má zákonné podmínky,“ uvedl.

„Všichni postupují striktně podle zákona, nikdo není ochotný na sebe vzít nějakou zodpovědnost a říct, že tohle je přece nesmysl, že těm lidem to tam nemůžeme udělat, takže nám nezbyde než se soudit,“ dodal Jiří Dovalil.

Podobně jako obyvatelé sídliště Pod Kasárny se proti stavbě nových bytů ohradili i lidé na sídlišti U Nádraží v Jindřichově Hradci.

Spustit audio

Související