Jindřichův Hradec koupí bytový dům v Nežárecké ulici. Chce tak předejít obchodu s chudobou

26. září 2019 08:29

Devět a půl milionu korunu zaplatí město Jindřichův Hradec za bytový dům v Nežárecké ulici. Koupí ho od soukromého majitele. Na posledním zasedání obchod schválili zastupitelé.

Vedení Jindřichova Hradce začalo o koupi domu jednat kvůli obavám části obyvatel z takzvaného obchodu s chudobou a vzniku vyloučené lokality.

Letos na jaře totiž rozlehlý chátrající dům koupil podnikatel Miloš Vorlíček, který v Kladně provozoval ubytovnu. Lidé z Jindřichova Hradce se obávali, že podobné zařízení vybuduje i v jejich městě. Původně totiž v domě v Nežárecké ulici mělo být devět bytů, ale Miloš Vorlíček jich začal budovat 28.

Před jednáním měli zastupitelé možnost si dům prohlédnout. Navštívil ho i místostarosta Radim Staněk. „Nejedná se o klasické byty, ale bytové jednotky, kde vlastně vcházíte do toho bytu přes sprchový kout a toaletu. Podle mého odhadu by tam opravdu bydlelo minimálně 150 až 180 lidí v těchto podmínkách,“ popsal.

Podnikatel Miloš Vorlíček ještě letos na jaře na dotaz Českého rozhlasu tvrdil, že malometrážní byty připravuje pro vojáky i matky samoživitelky. Dokonce jednal s jindřichohradeckým sociálním odborem, který mu pomáhal vytipovat možné nájemníky. Nakonec od svého záměru vybudovat ve městě byty ale ustoupil.

Na začátku léta se dům v Nežárecké ulici objevil v nabídce realitních kanceláří. A podnikatel ho nabídl ke koupi i jindřichohradecké radnici, tehdy za něj požadoval 19 milionů korun.

Po několika jednáních a poté, co si město nechalo zpracovat posudek, se obě strany dohodly na kupní ceně devět a půl milionu korun. Tu také ve středu schválili zastupitelé.

Čtěte také

Jednání se ale neobešlo bez diskuze. Například zastupitel Ondřej Pumpr poukazoval na to, že tímto krokem může v Jindřichově Hradci vzniknout precedens. Podle něj by v budoucnu každý mohl pohrozit tím, že bude obchodovat s chudobou, a radnice pak bez otálení koupí jeho dům.

Tomeš Vytiska zase kritizoval, že město dům kupuje bez toho, aby mělo jasný plán, jak s ním naloží. „Obávám se, že nás čeká bohužel to, co se nám stalo v minulosti s pivovarem, že jsme se skutečné náklady na renovaci dozvěděli až poté. Já se obávám, že tady ten technický stav nemovitosti může být takový, že pokud bychom to chtěli sami zrekonstruovat, bude nás to stát víc než dvacet milionů,“ řekl.

Jindřichohradečtí zastupitelé přesto s koupí domu nakonec většinově souhlasili. Jaké budou skutečné náklady na rekonstrukci, ukáže projekt, který si nechá město zpracovat.

Spustit audio

Související