Táborská zoo zachránila 25 zdravých kůzlat vymírajícího plemene, které čekala zbytečná smrt

12. leden 2023 10:53

Pětadvacet živých tvorů se podařilo zachránit táborské zoologické zahradě. Ujala se mladých zdravých kůzlat, která se narodila na jedné z jihočeských kozích farem. Pokud by zoo zvířata neadoptovala, nepřežila by ani pár hodin.

„Zvířata měla být podříznuta, protože mléčné farmy fungují takovým způsobem, že tam se kozlíci nehodí. Ti neprodukují mléko, takže jsou hned po narození usmrceni,“ vysvětluje ředitel zoologické zahrady v Táboře Evžen Korec.

Podle jeho slov se jednalo 25 zdravých kůzlat českého vymírajícího plemene. „Záchrana nebyla úplně jednoduchá, protože znamenala velkou péči ošetřovatelů. Vzít si jednodenní kůzle je náročné, musí každí dvě hodiny dostávat náhražku mléka, musí se neustále sledovat, v případě problémů ihned podat antibiotika,“ popisuje.

Čtěte také

Všechna kůzlata přežila i díky péči ošetřovatelky Veroniky Koutenské. „Pro nás to bylo náročné, protože jsme opravdu museli krmit celý den, jezdili jsme sem i po práci. Kozlíci dostávali kozí mléko z lahve, trvalo, než se naučili pít, ale pak už to šlo hezky,“ vzpomíná.

Pětadvacet zachráněných kozlíků je maximální počet zvířat, která mohou dostat v táborské zoo adekvátní podmínky pro spokojený život. Zahrada zároveň hledá dobrodince, kteří by kůzlatům poskytli nový domov. „Každý, kdo bude mít zájem nějaké kůzle zachránit, pomůže. Myslím, že každá záchrana života je cenná. Stačí, aby se nám ozvali, a my zajistíme i převoz zvířat,“ dodává Evžen Korec.

Hlavním posláním táborské zoo je podle ředitele chov a ochrana ohrožených druhů zvířat. Nejvýznamnějším projektem je reintrodukce zubra evropského do přírodních rezervací v Evropě.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související