Tisíce lidí jezdí do táborské zoo přes místní část Větrovy. Problém má vyřešit nová silnice

7. únor 2022 15:51

K zoologické zahradě v Táboře povede nová příjezdová cesta, která odvede dopravu z místní části Větrovy. Umožní to změna územního plánu, kterou schválili zastupitelé. Město tak chce vyřešit problém se silným provozem na silnici mezi rodinnými domy.

„Tam je zoufalá situace, protože je tam nepřetržitý provoz. Je potřeba něco udělat, aby se ta doprava odklonila z obce,“ říká členka osadního výboru místní části Větrovy Věra Šimková.

Její slova potvrzuje i Jan Komzák, který bydlí hned v sousedství zoologické zahrady. „Vozovky v naší příměstské části jsou samozřejmě úzké, takže je to i velmi nebezpečné. Zatím tam nejsou žádná ochranná opatření, která by tuto situaci řešila,“ dodává.

Zoologickou zahradu Tábor loni navštívilo 110 tisíc lidí, ale současná cesta tomu dlouhá léta neodpovídá. Řešením je úplně nová silnice, která povede mimo obydlenou část Větrov.

Zastupitelé kvůli tomu podle mluvčího města Luboše Dvořáka museli změnit územní plán. „Tato nová komunikace, která by měla být v asfaltovém, nikoli mlatovém povrchu, povede v jižní části obce v místech za současným tréninkovým fotbalovým hřištěm přes louku a dále okolo lesa po pozemku města Tábora. Smyslem je zbavit intravilán Větrov automobilové zátěže, hluku a prašnosti,“ uvádí.

Čtěte také

Podle řady obyvatel Větrov nová silnice sice vyřeší problém s dopravou v obydlené části, na druhou stranu ale její trasa protne louku, kam hodně lidí chodí na procházky. „Když budu za sebe, tak se mi to nelíbí, myslím, že by bylo podstatně rozumnější mít někde odstavné parkoviště. Obyvatelé té části Větrov, kde je vysoký provoz, to ale určitě uvítají,“ komentuje Věra Šimková.

Výstavba nové silnice bude stát kolem jednoho milionu korun. Všechny náklady zaplatí zoologická zahrada. „Nabídli jsme dokonce to, že ji vyprojektujeme a budeme financovat. Já vidím výhodu v tom, když skutečně bude příjezd po asfaltové cestě mimo zastavěnou část Větrov,“ potvrzuje ředitel Evžen Korec.

Samotná stavba cesty prý nebude složitá, potrvá asi dva a půl měsíce. Projekt teď čeká na vydání stavebního povolení, pak se dělníci pustí do práce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související