V Táboře vznikne nová městská čtvrť. Architekti navrhli kombinaci bydlení s velkým parkem s vodní lagunou

27. duben 2021 14:03

Nová více než deset hektarů rozlehlá městská čtvrť vznikne do 15 let v Táboře. Dostane jméno Dvorce a lidé ji najdou v areálu bývalých Žižkových kasáren. Město na budoucí podobu nové čtvrti vyhlásilo architektonický workshop, do kterého se přihlásilo 23 týmů z celé země. Po pěti měsících vyhlásilo vítěze.

„My jsme věděli, že to má být především obytná čtvrť. Je to cenné území, které je blízko centra i přírodě a má kolem vybudovanou infrastrukturu typu kulturního domu, zimního stadionu, škol, nemocnice. Myslíme si, že to bude atraktivní místo pro bydlení,“ říká starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Pětiměsíční urbanistický workshop hodnotí jako dobrodružnou pouť za hledáním podoby nové městské čtvrtě. Vítězný návrh týmu Norma Architekti, Sporadical a dvojice Steiner – Malíková přináší podle jeho slov Táboru jedinečný netuctový veřejný prostor s moderním bydlením v přírodě uprostřed města.

„Důmyslně tam kombinují menší formy bydlení s vila domy. Je to koncentrováno blíže k sobě, domy mají soukromé terasy nebo zahrádky, a když člověk vyjde ven z bloku domů, vchází na velkorysé zelené veřejně přístupné prostranství,“ nastiňuje.

Velkou část plochy zaujímá park s vodní lagunou, v návrhu neschází ani skatepark, psí hřiště, různé plácky pro sportování nebo zahradničení.

Podle garantky urbanistického workshopu Ivety Čierné může v nové čtvrti bydlet až dva tisíce lidí. „Je to podle mě neopakovatelná příležitost, protože jinak takhle velký prostor město nemá. Měli bychom s tím dobře a kvalitně naložit a nenechat si to proklouznout mezi prsty,“ dodává.

Radnice soutěžní návrhy veřejnosti představí na webu města a také na květnové výstavě v městské knihovně.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související