V Táboře bude stát jedna z nejmodernějších všesportovních hal v zemi

21. duben 2020 12:51

První návštěvníky přivítala před 91 lety, byl mezi nimi i prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který do Tábora přijel na zahájení výstavy o československém válečnictví. Tělocvičnu na stadionu Míru teď ale čeká demolice. Na jejím místě vyroste za 153 milionů korun nová moderní všesportovní hala.

„Teď vidíme demolici v plném proudu. V současné chvíli je téměř celá hala dole a ještě nás čeká bourání sociálů, takže do konce dubna, možná začátkem května bude všechno pryč,“ ukazuje jednatel Tělovýchovných zařízení města Tábor Jan Benda na dva velké bagry, které rozebírají starou tělocvičnu.

Jedná se o dřevostavbu z roku 1929 projektovanou architektem Theodorem Petříkem. Původně sloužila jako výstavní pavilon, později přestavěný na tělocvičnu. „Po těch 91 letech už samozřejmě byla špatná střecha, ale některé nosné konstrukce zůstaly naprosto zdravé. Během různých režimů se dělaly různé úpravy, dostavby, přestavby, místy to byl mišmaš, ale základní skelet byl skutečně původní,“ dodává Jan Benda.

Město mělo projekt nové všesportovní haly zpracovaný ve více variantách. Úspornější byla přístavba nedaleké tělocvičny v Kvapilově ulici. Přednost ale nakonec podle starosty Štěpána Pavlíka dostala stavba úplně nového sportoviště.

„Tím, že do toho dáme víc peněz, tam dostaneme mnohem víc sportovní veřejnosti. V přístavbě v Kvapilově ulici by mohly být tři skupiny najednou, tady až osm oddílů,“ připomíná.

Čtěte také

Cílem projektu je vybudovat víceúčelové sportovní zařízení, které bude patřit k nejmodernějším v zemi. Sportovci budou mít k dispozici velkou halu o rozměrech 40x20 metrů. Díky novému atletickému tunel se výrazně zkvalitní i zimní příprava.

„V současné době trénujeme na několika sportovištích, je to skoro po celém Táboře a samozřejmě to není ideální. Chybí nám umělý povrch, kde bychom i v zimě mohli běhat pod střechou v tretrách,“ potvrzuje předseda táborských atletů Petr Nývlt.

Podle šéfa Tělovýchovných zařízení města Tábor Jana Bendy bude mít téměř stometrový atletický tunel pět drah. „Součástí tunelu bude skok do výšky, skok do dálky, skok o tyči, trenažér na vrh koulí a další menší sportovní sportoviště, dva taneční sály, posilovna, rozcvičovna,“ vyjmenovává. Stavba nové všesportovní haly má skončit do konce srpna příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související