Zelená střecha na panelovém domě v Táboře ochlazuje budovu a vytváří příjemné mikroklima

3. srpen 2022 09:48

Tábor je jedním z prvních měst v republice, které vybudovalo zelenou střechu na obytné výškové budově. Jedná se o dvanáctipatrový panelový dům v Berlínské ulici na Sídlišti nad Lužnicí. Novinka pomáhá nejen proti vedru a suchu, významně prodlužuje i životnost střechy.

„Na panelovém domě je udělaná zelená střecha. Jsou tu koberce z rozchodníku, což jsou suchomilné rostliny, které nepotřebují žádnou extra závlahu. Pod rostlinami je substrát, ze kterého berou vlhkost a živiny. Kraje střechy jsou obsypány kačírkem kvůli zatížení, aby vítr neodnášel ten substrát a květiny,“ popisuje stavební technik společnosti Bytes Tomáš Ebert.

Zelená střecha vznikla díky úkolu najít způsoby, jak lépe hospodařit s dešťovou vodou. Jedno z nejlepších řešení podle jednatele Bytesu Ondřeje Semeráka nabízí právě zelené střechy. „Benefity pro nás jsou jednoznačné. Předpokládáme zlepšení mikroklimatu ve vrchních patrech,“ uvádí.

„Panelové domy kvůli své elektroinstalaci nejsou moc dělané na to, aby každý měl svoji vlastní klimatizaci. Díky tomu, že se zlepší mikroklima v horních patrech, dojde ke zlepšení životních podmínek obyvatel. V současné době toto zkoumáme, budeme porovnávat teploty v tomto a vedlejším domě, abychom zjistili reálný přínos,“ dodává.

Čtěte také

Dalším benefitem je až dvojnásobné prodloužení životnosti střechy. „Zvláště třeba tady na tom vysokém objektu budeme zamezovat co největšímu slunečnímu svitu na plášť střechy, tím pádem degradaci střešní krytiny. Předpokládáme, že střecha bez nutnosti další rekonstrukce vydrží až jednou tolik,“ říká Ondřej Semerák.

Přínosem je i estetická hodnota zelených střech, na které je u nižších domů hezký pohled. Zelené střechy lze vybudovat na plochých i šikmých střechách. Důležitým faktorem je nosnost střechy, kterou posoudí statik.

I zelená střecha podle Tomáše Eberta vyžaduje především zpočátku občasnou péči. „Není to úplně bezúdržbové, i když se nepředpokládá žádná dodatečná extrémní péče. Střecha je nepobytová, máme tu pouze chodníčky, aby operátoři, kteří tu mají antény, po zeleni nešlapali,“ doplňuje.

Podle jednatele Bytesu Ondřeje Semeráka bude zelených střech na městských domech přibývat. Vždy se bude ale jednat o investici spojenou s rekonstrukcí původní staré střechy, kterou je třeba tak jako tak udělat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související