Bez lásky, Sušické kaštany, Růže od milého a další písničky od několika autorů dechovek

30. březen 2023

Dechovkovinky zahájíme vzpomínkou na Josefa Řepu, což byl violista Zlínské filharmonie působící i v dechových kapelách. Od jeho úmrtí uběhlo 30. března 45 let. Pokud vám jeho jméno zatím nic neříká, stačí dvě slova: Boršická polka. Chytlavá písnička Josefa Řepy, kterou proslavila Moravanka Jana Slabáka, stále patří mezi velmi žádané skladby. Pořad s ní otevře Miločanka se sólisty Miluškou Mezihorákovou, Jindrou Kotkem, Jankou Jurikovou a Františkem Marčíkem.

Josef Řepa, který se narodil 18. března 1909 ve Vážanech na Slovácku, není autorem pouze jedné skladby. V Dechovkovinkách poprvé zazní jeho tango Bez lásky. Natočila ho Stříbrňanka, zpívají Martina Ondrůšková a Karel Blaha.

Také další skladba bude mít rozhlasovou premiéru, i když od jejího vzniku uběhlo přes půl století. Jmenuje se Sušické kaštany a složil ji věhlasný pošumavský kapelník Karel Polata. Z neznámého důvodu ji za svého života nenatočil. Písničky se nedávno ujala Libkovanka a nahrála ji na své nové, zcela polatovské album. Zpívají Jakub Jírů a Helena Šafratová.

Před týdnem jsme vzpomněli stého výročí narození hudebního skladatele Jaromíra Vomáčky, který se dožil pouhých 55 let. I když skládal především populární hudbu, dechovka není v jeho tvorbě popelkou. Mnozí si jistě rádi po mnoha letech zazpíváte s Milanem Chladilem a Vokálním souborem Lubomíra Pánka Vomáčkovu Vršovickou polku. Text napsal Karel Šašek, písničku nahrál Orchestr Karla Vlacha.

Čtěte také

Stálá aktivita prospívá duševnímu zdraví. O tom nás stále přesvědčuje Josef Thums, skladatel z chodské vesničky Blížejov, který se stal 15. ledna devadesátníkem. Aktivního muzicírování sice zanechal, ale stále pilně komponuje. Rád spolupracoval s bohužel již nežijící textařkou Olgou Homolkovou. Z jejich společné tvorby v Dechovkovinkách uslyšíte valčík Růže od milého. Hraje Březovská desítka, zpívají manželé Olga a Jiří Homolkovi.

Milivoj Uzelac, od jehož úmrtí uběhlo 8. března 35 let, byl jedním z dirigentů, kteří řídili Filmový symfonický orchestr. Sám skládal hudbu především k dokumentárním a krátkým filmům. Coby dirigent pracoval také v Hudebním divadle v Karlíně, hostoval v Polsku a u berlínského rozhlasového orchestru. Náš Filmový symfonický orchestr, pro který se vžila zkratka FISYO, řídil při nahrávání písně Karla Hašlera Když nad Prahou se večer uklání. Zpívají Josef Zíma, Miloš Kopecký a Waldemar Matuška.

Dechovkovinky zakončí Pohledská polka. Je to jedna z čerstvých skladeb neúnavného tvůrce ze Zlína Václava Maňase mladšího, který na silvestra oslavil osmdesátiny. Zahrají Muzikanti z jižních Čech.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.