Rozhlasová premiéra Cestičky k milej, směs pochodových písní Babiččina krabička a další dechovky

9. březen 2023

V úvodu Dechovkovinek se ohlédneme za pondělními 73. narozeninami dlouholetého zpěváka Budvarky Pavla Heidingera. Po téměř deseti letech uslyšíte polku českobudějovického vojenského dirigenta Jaroslava Voříška To se dalo čekat. Text napsal Miloš Bárta. S Pavlem Heidingerem zpívá Ludvík Petr, na kterého můžeme prozradit, že ho za půl roku bude čekat oslava osmdesátin.

Stejně jako v minulém pořadu i tentokrát sáhneme do obsáhlého odkazu slavného šumavského kapelníka Karla Polaty, jehož skladby natočila Libkovanka na své zbrusu nové album. Ač je to k nevíře, tak čtyři z nich nestihl Karel Polata se svou kapelou nikdy natočit, a tak byly letos nahrány úplně poprvé.

V případě sousedské Cestička k milej se tedy nejedná o obnovenou premiéru, ale o zcela první rozhlasové uvedení. Ke zhudebnění použil Karel Polata známý lidový text. Přes sedm minut vás bude těšit Libkovanka a její zpěvák Jakub Jírů.

18. února uběhlo už celé století od narození televizního a filmového režiséra Zdeňka Podskalského. Rodák z jihočeských Malenic vystudoval gymnázium ve Strakonicích. Poté studoval psychologii a estetiku, ale záhy přešel na filmovou akademii múzických umění. Natáčet začal v roce 1957.

Co se dechovky týká, tak v roce 1963 režíroval televizní pásmo známých lidovek pod názvem Babiččina krabička. Několik směsí z té doby uchovává i naše fonotéka; tak si tuto již 60 let starou záležitost pojďme připomenout směsí pochodových písní. Za doprovodu Dechové hudby Jindřicha Bauera zpívají Standa Procházka, Josef Bek, Miroslav Šuba, Zorka Kohoutová a Erika Bauerová.

Čtěte také

7. března se stal osmdesátníkem dlouholetý kapelník jihočeské Skalačky Josef Trantina z Holašovic. Kapelu začal dávat dohromady už po příchodu z vojny. Nejprve se kapelničení ujal Václav Rožboud, ale ten musel záhy na vojnu, a tak vedení nové dechovky připadlo Josefu Trantinovi a zůstalo mu dodnes.

Skalačka si zvolila název podle 688 metrů vysokého vrchu Skalka poblíž Jankova. Když začala nahrávat v českobudějovickém rozhlase, zařadila se mezi nejpopulárnější jihočeské dechovky. A právem, neboť nejenže měla kvalitní muzikanty, ale stavěla výhradně na svém repertoáru vycházejícím z jihočeských lidových písní.

Poslechněte si lidový valčík v úpravě Jana Lipolda Rozvážu uzlíček, který zpívají František Šnedorfer a Ivana Šedivá. Pak k poctě čerstvého osmdesátníka Josefa Trantiny přidáme ještě jednu písničku – lidovou polku v úpravě Ady Doška Jihočeský pole. Zpívají Jana Sládková a opět František Šnedorfer.

Na Pražském hradě byl inaugurován nový český prezident Petr Pavel. Pořad při této příležitosti zakončíme slavnostně – Janáčkovou Sinfoniettou. Zahraje ji orchestr, který k českému prezidentovi neodmyslitelně patří – Hudba Hradní stráže a Policie České republiky.

Spustit audio

Související