Dechovky Jediné přání, Kelčanská polka či Ločenický valčík k výročím a potom Masopustní rej

16. únor 2023

V úvodu Dechovkovinek zazní skladba Mám polku rád. Jejím autorem je valašský tvůrce Václav Krutilek, od jehož úmrtí uběhlo 15. února dvacet let. Václav Krutilek svými kousky zásoboval především kapely ze svého kraje. Širší známosti dosáhl písničkami, které složil pro Buřinky Petra Dudeška. O jeho tvorbu je stále zájem, protože nahlášenou písničku natočila Vysočinka poměrně nedávno – v roce 2011. Zpívají Lubomír Pudil a Dana Bezstarostová.

Věřte nevěřte, zpěváku Doubravanky Jiřímu Cinádrovi je právě 16. února 65 let. Do kapely naskočil po odchodu Jaromíra Šnedorfera a stal se pevným členem soudržné a kamarádské party. Ke svým narozeninám si v Dechovkovinkách s Radkou Kmochovou zazpívá valčík Jaroslava Heřmana a Václava Bárty Jediné přání. Naším přáním je, aby ho zpěv stále bavil a ve zdraví mohl těšit milovníky dobré muziky ještě dlouhá léta.

18. února roku 1913 se v Žádovicích u Kyjova narodil Josef Frýbort; mimořádná osobnost, považovaná za otce současné podoby moravské dechovky. Mládežnickým orchestrem Josefa Frýborta prošly stovky žáků, mnozí z nich se stali věhlasnými kapelníky, jako například jeden z nejlepších trumpetistů světa Jan Slabák. Ten na pana Frýborta vždy s láskou vzpomínal. Josef Frýbort zemřel 27. listopadu roku 1998. K uctění jeho památky zahraje Moravanka Kelčanskou polku od Jana Slabáka.

Čtěte také

V sobotu 18. února si připomeneme deset let od úmrtí textaře, příležitostného skladatele, redaktora a konferenciéra Vladimíra Salčáka. Dechovka byla jeho obrovskou vášní. Otextoval kolem 400 písniček a nespolupracoval jen s moravskými autory, ale i s jihočeskými, například s Janem Lipoldem či Ádou Školkou. Ločenický valčík patří mezi společné skladby pánů Školky a Salčáka. Natočila ho Školkova Valdaufinka se sólisty Helenou Hýnovou a Jiřím Vondrákem.

Pozvánku na ples máme tentokrát jedinou; zato masopustů je přehršel. Není divu, nadcházející víkend bude letos podle církevního kalendáře tím pravým – masopustním. Nejprve bál: Spolek Vltavan Purkarec vás zve na svůj Vltavanský ples, který se bude konat 18. února v Zahájí od 19 hodin a hrát zde budou Babouci.

A teď výběr z mnoha masopustních veselic.

  • V Olešnici bude masopust dvoudenní. Už v pátek v půl čtvrté odpoledne zahájí obchůzku kapela Flámovanka, která bude vyhrávat i večer v sokolovně. Spát se moc nebude, neboť v sobotu v osm hodin ráno začne s Flámovankou tradiční masopustní koleda. Večerní zábavu v sokolovně pak obstará Doubravanka.
  • Ve Starých Hodějovicích zahrají na sobotním masopustu Šumavanka a Netolička, zde se vychází taktéž v osm hodin ráno.
  • Šumavanka bude vyhrávat i na tradičním Doudlebském masopustu, který začne v neděli už v 7.30 hodin. Kromě růžičkové koledy zde bude chodit i slaměná, kterou doprovodí Malá kapela Pavla Havlíka. Odpolední setkání koled na návsi bude po šestnácté hodině.
  • V Sedle u Komařic půjdou v neděli také dvě koledy – růžičková s kapelou Zdeňka „Babouka“ Voráče a slaměná s doprovodem Mladé kapely. Také v Sedle proběhne odpolední setkání koled na návsi, což zaručuje bezvadné pobavení. Bude ve 13 hodin.
  • Masopust vyvrcholí v úterý 21. února v 16 hodin koledou na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Uvidíte zde růžičkovou koledu z Doudleb, mečovou a vařečkovou koledu ze souboru Úsvit, dětský soubor Úsviťáček, folklorní soubory Furiant a Malý Furiant a samozřejmě i dechovku Šumavanku.

Na všechny masopusty vás svou novinkou pozve kapela Křídlovanka. Zahraje polku Jiřího Pohnána a Václava Bárty Masopustní rej. Zpívají Daniela Magálová a Nikol Stávková.

Masopustní Dechovkovinky zakončíme skladbou Evžena Zámečníka U Harabiša. Je velmi temperamentní. Připomeneme si tak jejího tvůrce, který se věnoval především koncertní dechové hudbě a od jehož úmrtí uplyne 19. února pět let. Než začne Ústřední hudba Československé armády hrát, rozloučí se tandem ve složení mistr zvuku Roman Kamba a autor pořadu Zdeněk Voráč.

Spustit audio

Související