Basbaryton a mezzosoprán, to je složitá kombinace. Pěvec Lukáš Bařák se proto se svou ženou na jevišti často nesetkává

24. září 2024

Nejhlubší mužský hlas je bas. O úroveň výš je posazený baryton. Jak zní basbaryton, můžete slyšet z úst jeho majitele, pěvce Lukáše Bařáka. Je sólistou opery Národního divadla, stejně jako jeho žena, Islanďanka Ata, celým jménem Arnheiður Bařák Eiríksdóttir.

Žijí spolu v Praze, na Island se Ata vrací na koncerty, společně tam jezdívají na prázdniny a rodinné návštěvy. Lukáš proto může srovnávat. „Z mého pohledu jsou si Islanďani a Češi v mnoha věcech velmi podobní. Na první pohled jsou relativně uzavření, a čím déle je člověk zná, tím více vnímá jejich vroucnost, jak jsou přátelští a že se nenechají ve štychu, že si opravdu pomáhají,“ říká.

Lukáš Bařák pochází z Valašska, které, jak říká, bylo vždy relativně chudším krajem. „A stejně tak Island měl vždycky z podstaty své polohy velké problémy se získáváním potravy, přes zimu se zásoby rychle tenčily,“ přirovnává. To podle něj vede lidi k tomu, aby si byli vzájemně oporou. „To je v obou zemích podobné,“ dodává.

I vřelost, případně odtažitost publika vnímá Lukáš Bařák jako podobnou. „Na Islandu je to možná rozdílnější v tom, že v Reykjavíku a jeho okolí žije jen 250 tisíc lidí a ve zbytku země dalších 150 tisíc, takže v hudební komunitě se všichni znají a právě tak je zná i publikum. Ale to se děje i v Česku,“ popisuje.

Čtěte také

Lukášova žena je krásná křehká blondýnka, on štíhlý černobrvý muž. Minimálně na pohled tvoří pěkný pár. Jako manželé nebo milenci se tedy Bařákovi občas objevují i na jevišti. „Byli jsme spolu obsazeni v Mozartově Così fan tutte v Národním divadle, ona je tam má milenka. Vznikají vtipné situace a je velmi příjemné s ní hrát,“ usmívá se Lukáš Bařák.

Na rozdíl od činohry ale v opeře nerozhoduje o obsazení jen talent a to, zda se pár k sobě vizuálně hodí, ale zejména pro koho je part napsán. Krásných kusů pro basbaryton Lukáše Bařáka a mezzosoprán jeho ženy mnoho neexistuje. „Rozhodně je to složitá kombinace a není tak častá jako v případě sopránu a tenoru nebo sopránu a basu, případně barytonu,“ potvrzuje pěvec.

„Frekvence toho, jak často se potkáváme v mileneckém nebo partnerském vztahu na jevišti, je tedy mnohem nižší. Tak alespoň, že se v něm potkáváme doma,“ směje se na závěr.

Celý rozhovor o životě i umění s operním pěvcem Lukášem Bařákem si poslechněte online.

Spustit audio

Související