Hit Nothing Else Matters v podání cimbálové muziky obletěl svět. Video sdílela i samotná Metallica

1. červenec 2024

Múzy na vodě se tentokrát v Českých Budějovicích rozezní mimo jiné cimbálem. U soutoku Malše s Vltavou můžete slyšet Cimbálovou muziku Milana Broučka. Tenhle Západočech zahořel pro cimbál už jako kluk, když se s folklórním souborem dostal na Slovácko. A i když si rodiče ťukali na čelo, budoucí houslista Plzeňské filharmonie si vlastní cimbálovku opravdu založil.

Na „stůl se 130 strunami“ u něj hraje cimbalistka Vlaďka Křenková, která byla společně s Milanem Broučkem hostem ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

Členové souboru jsou většinou konzervatoristé či absolventi HAMU a svůj repertoár podle toho i skládají – těžký, multižánrový a zároveň populární. „Je nás šest a každý má svůj vkus a typ muziky, který má rád. Přijdeme s nápady, projde pár věcí od každého, pak si je zkusíme zahrát, něco funguje, něco nefunguje. Vybereme to, co i na lidi zabírá a ta skladba potom zůstane v repertoáru,“ vysvětluje Milan Brouček.

„Největší úspěch jsme slavili s naším coverem Nothing Else Matters od kapely Metallica,“ doplňuje Vlaďka Křenková, „hráli jsme ho jenom jako přídavek na koncertu Českého rozhlasu Plzeň. A stalo se z toho virální video, které proletělo celým světem.“

Video na rozhlasovém Facebooku nasbíralo už dva miliony shlédnutí. „Dokonce i samotná Metallica to sdílela,“ usmívá se primáš Milan Brouček.

Na poznámku, že z toho musejí mít v kapele radost, reagují oba muzikanti skromně a s úsměvem: „Takhle, Metallicu hraje skoro každá cimbálovka, protože obecenstvo to vyžaduje, tak jsme ji tam zařadili.“

Celý rozhovor o Cimbálové muzice Milana Broučka s jejím zakladatelem a cimbalistkou Vlaďkou Křenkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.