Vařil ve školní jídelně, ale utekl k opeře. Nyní Svatopluk Sem získal cenu Thálie

27. duben 2018

Barytonista Svatopluk Sem získal celostátní cenu Thálie. Porotu zaujal svým výkonem v roli Giorgia Germonta ve Verdiho opeře La Traviata, kterou uvádí Jihočeské divadlo.

Úspěch jej překvapil. „Spousta lidí si myslí, že výsledky jsou známé třeba hodinu před tím přenosem, ale já to opravdu nevěděl, nic jsem netušil. Trochu jsem doufal, tak jsem rád, že to tak dopadlo,“ říká Svatopluk Sem.

Jako barytonista nemá o práci nouzi. „Téměř v každé opeře je barytonová role, obvykle je to taková střední role. Některé opery si vystačí se svými barytony, ale teď už je takový trend, že se hodně hostuje. Já jsem na volné noze a divadla oslovují mě,“ vysvětluje.

Na scéně vana pro očistu i rituální oběť. Jihočeské divadlo netradičně pojalo operu La traviata

V netradičním pojetí uvádí Jihočeské divadlo operu La traviata. Inscenaci režírovala Veronila Poldauf Riedlbauchová

Na příběh velké nešťastné lásky vsadil operní soubor Jihočeského divadla. Na scéně Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích uvádí operu La traviata, kterou složil Guiseppe Verdi. V titulní roli se střídají uznávaná španělská pěvkyně Maria Bisso a Marie Fajtová, sólistka Národního divadla.

Svatopluk Sem pochází z moravských Velkých Bílovic. Už jako dítě chodil do folklorního kroužku, ale původně to vypadalo, že se bude věnovat úplně jinému povolání. „Táta byl kuchař, tak jsem si řekl, že půjdu v jeho šlépějích. Neměl jsem valný prospěch, takže třeba o gymnáziu jsem ani neuvažoval a šel jsem se učit na kuchaře do Znojma,“ vzpomíná.

Zároveň ale také zpíval s cimbálovou kapelou a kamarádka, která studovala na konzervatoři, ho oslovila, zda by nechtěl školu také zkusit. Napoprvé u přijímacích zkoušek do Prahy neuspěl, ale nevzdal to. „Už jsem vařil ve školní jídelně a během toho jsem odbíhal do hudební školy. Znovu jsem dělal přijímací zkoušky do Prahy a zároveň na konzervatoř do Českých Budějovic, kam jsem se nakonec dostal,“ dodává.

Operní pěvec Svatopluk Sem s moderátorkou Hanou Šoberovou

Již ve třetím ročníku dostal nabídku na malou roli v Jihočeském divadle, pak přišly další příležitosti. „To bylo super, obrovská praxe, naučil jsem se pohybovat na jevišti, moc mi to pomohlo,“ komentuje.

Dnes Svatopluk Sem hostuje po celé republice, kromě Českých Budějovic často účinkuje v Brně a Ostravě.

Zda jeho kariéru nějak ovlivní cena Thálie, zatím neví. „Já myslím, že mě už to asi nikam neposune, protože práci mám, lidé v divadlech mě znají. Myslím, že to na věci nic nemění, ale samozřejmě je to asi nejvyšší umělecké ocenění, jaké člověk může u nás dostat,“ uzavírá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.