Bárka s magickou souhrou keltské harfy a violoncella připlula ke Třem lvům

6. duben 2022

Živá edice pořadu Vlídné tóny nabídla další atraktivní koncert. Ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice vystoupila dvojice Bárka, kterou tvoří dva špičkoví muzikanti – harfenistka orchestru Národního divadla Ivana Pokorná a violoncellista Symfonického orchestru Českého rozhlasu Pavel Barnáš.

Oba muzikanti působí desítky let v renomovaných profesionálních orchestrech, kromě toho si však přáli hrát i skladby podle svého výběru, a to v malém obsazení, bez not a dirigentské taktovky. Zaměřují se hlavně na evergreeny a filmové melodie, které v neobvyklém spojení jejich nástrojů vyznívají velmi působivě.

„Bárka nabízí plavbu napříč různými žánry s harfou a violoncellem – proplouváme vodami bouřlivými i klidnými a užíváme si radost z hudby,“  vysvětlil Pavel Barnáš, který je mimo jiné také ředitelem festivalu Okolo Třeboně s třicetiletou tradicí.

Ivana Pokorná je od roku 1983 členkou orchestru Národního divadla v Praze a hostuje v řadě projektů, například na poslední desce skupiny Žalman a spol. V Bárce hraje na keltskou harfu, která je menší a lehčí než ta, kterou používá ve velkém orchestru.

„Zkrátka jsme vzali své nástroje na ramena a vydali se ve volném čase objevovat nové vody, které nám přinesou větší svobodu a dobrodružství,“ poeticky dodal Pavel Barnáš. Bárka si získala za několik let plavby svými koncerty řadu velmi vděčných příznivců.

V rozhlasovém přístavu U Tří lvů Bárka nabídla povznášející a v dnešní době tak potřebně zklidňující zážitek. Návštěvníci koncertu si poslechli působivou souhru keltské harfy a violoncella v písničkách Beatles, Led Zeppelin, Simona a Garfunkela, v muzikálových i filmových melodiích, oblíbených titulech klasické hudby i vlastní tvorbě.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka