Antonín Pelíšek: Světové dny

27. září 2024

S mezinárodními a světovými dny čehokoli se v poslední době takříkajíc roztrhl pytel. Zatímco při pohledu do minulosti si vzpomínám hlavně na dny žen, matek, dětí, učitelů nebo horníků, teď jsem jich na internetu napočítal více než dvě stovky!

A další neustále přibývají. Je jich tolik, že v jednom dni se jich sejde třeba šest. V soupisu se objevují mezinárodní dny až kuriózní. Máme třeba den bez kalhotek a den spodního prádla, Mezinárodní den bez podprsenky, Světový den toalet, Mezinárodní den kachliček či nulové tolerance k ženské obřízce.

Přiznávám, že jsou tu slavné dny, které mi jaksi dávají smysl. Beru třeba Světový den mytí rukou nebo Mezinárodní den rumu.

Diskutabilní už bude pro někoho Světový den marihuany spojený s oslavou čínského jazyka. Také příroda má své dny. Například voda, stromy, želvy nebo vrabci. Už méně chápu, že hned po Mezinárodním dni dětí je druhého června Mezinárodní den prostitutek.

Když to sečtu, všechny tyto dny nás mají upozornit na problémy ve společnosti nebo připomenout nějaké významné hodnoty, jež mnohdy upadají. To je podle mě solidní motiv. A třeba dny objímání, polibku nebo štěstí jsou mi vyloženě sympatické.

A nejbližší hezký den, který nás čeká? Je to Světový den srdce. Sáhněme si na ně 29. září.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.