Antonín Pelíšek: Počítání kachniček

4. červenec 2022

V osadě, kam jezdím na chalupu, máme zase po roce radostnou událost. Počátkem května se v rákosí návesního rybníka narodila místní divoké kachně mláďata.

Jedenáct malých kachniček, které chodí místní obyvatelé a chalupáři pozorovat a krmit. Abych řekl pravdu, po měsíci jich zbylo jen šest, zbytek padl za oběť nějakému predátorovi, o kterém se domníváme, že je to buď liška, nebo vydra.

Podobně tomu bylo i loni a rok před tím, přesto si hnědá kachna s modrým pérem na bocích náš rybníček oblíbila.

A tak ho obcházíme, voláme na kačenky a každý den je počítáme, jestli nějaká nechybí. Oplácí nám pozornost až akrobatickými výkony při lovení hmyzu a potápění a musím říci, že je to ten nejlepší pořad v rámci okna do přírody pro všechny diváky na hrázi.

Kam se hrabou všechna ta početná často zmanipulovaná videa nebo selfíčka, která si posílají lidé přes internet a baví se výjimečnou podívanou do světa zvířat. Tento zážitek je skutečný.

A což teprve, kdyby tito lidé viděli další obrázky z naší vsi. Třeba fenku jezevčíka, jak kojí koťata, slepici jezdící na ovci nebo slyšeli kdákat kohouta, který takto oznamuje, že některá členka jeho harému snesla vejce… To opravdu neuvěřitelné se totiž stává skutkem jenom v pravé realitě.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související