Antonín Pelíšek: Máme je kolem sebe

8. duben 2022

Před několika lety vyšel v novinách inzerát: Nabízím levné skoro bezúdržbové klimatizační zařízení pro chlazení zahrady a obvodových zdí domu.

V době chladniček, ventilátorů a klimatizací byl o nabídku mimořádný zájem. Jaké bylo ale překvapení zájemců, když jim přišla rada. Pořiďte si stromy.

Po skoro dvaceti letech, kdy se připravujeme na změny klimatu, jsem s autorem inzerátu mluvil. Je jím známý přírodovědec, botanik a milovník stromů. Mimo jiné se zapojil i do aktuálního projektu, jak připravit na změny počasí České Budějovice. Město se už teď v létě přehřívá a trpí suchem. Opatření proti tomuto vývoji budou stát miliardy korun.

Zelené střechy na budovách, vodní prvky, izolace domů, elektrické ochlazování. A přitom levné chlazení jsme ve městě už kdysi měli. Stačí si prohlédnout sto let staré pohlednice.

V každé ulici, dokonce i na náměstí jsou stromy, které dnes ustupují životnímu stylu. Zástavbě a automobilové dopravě. A přitom jsou tak jedinečné.

Víte, že jeden vzrostlý listnatý strom denně odpaří až sto litrů vody a ochladí okolí výkonem sedmi kilowattů? Pro srovnání jedna klimatizační jednotka v luxusním hotelu napojená na elektřinu má výkon o třetinu menší.

Možná jsem se netrefil správně do ročního období, ale stromy slouží i v zimě. Zastavují vítr, chrání zaváté chodníky a zlepšují prostředí estetikou. No, řekněte sami. Není to úžasné? Klimatizace, která je krásně barevná, absolutně tichá a na jaře krásně voní.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Antonín Pelíšek: Kapličky

    Národnímu památkovému ústavu v Českých Budějovicích se podařil počin, ze kterého bude mít radost nejeden Jihočech. Vydal knížku o návesních kaplích, které zdobí krajinu.

  • Antonín Pelíšek: Krvavé koleno

    Připomenu si tu atmosféru pokaždé, když jdu v Českém Krumlově po lávce nad Vltavou. Vpravo hučí jez a na konci se chodník prudce svažuje do Široké ulice s bývalým mlýnem.

  • Antonín Pelíšek: Zvonky štěstí

    Měl jsem zase jednou štěstí. Cestou od zastávky trolejbusu mě jen náhodou nepřejel cyklista. Oba jsme využili trasu, která je chodníkem pro pěší a cyklostezkou zároveň.