Antonín Pelíšek: Kapličky

17. únor 2022

Národnímu památkovému ústavu v Českých Budějovicích se podařil počin, ze kterého bude mít radost nejeden Jihočech. Vydal knížku o návesních kaplích, které zdobí naši krajinu, osady i místa u cest.

Její autoři Zdenka Paloušová a Pavel Hájek pátrali dlouhé roky v terénu, aby zjistili potěšitelný fakt. Jižní Čechy i s historicky danou částí Moravy, jako je Slavonicko a Dačicko, mají ve střední Evropě primát v počtu těchto drobných sakrálních staveb, a co víc, v posledních dvaceti letech se kondice staveb zlepšuje.

Mohou za to nejen obce, ale i spolky a jednotlivci, kteří si uvědomují jejich krásu. Kapličky jsou vesměs vybavené zvoničkou, která od dob Marie Terezie měla oznamovat poplach při havárii, hlavně požáru. Je to něco jako dnešní zkoušky sirén, ale mnohem líbeznější zvony hlásily také puls  života obyvatel.

Drobná sakrální architektura a její poznávání je touhou po prožitcích krásna. Schopnost tohoto vnímání úzce souvisí se vztahem mezi Bohem a námi a vede nás ke schopnosti pokorně přijímat opravdové Stvořitelovy dary, píše se v závěru knížky mapující na 300 kaplí. Oběma autorům patří za to velký dík.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Antonín Pelíšek: Krvavé koleno

    Připomenu si tu atmosféru pokaždé, když jdu v Českém Krumlově po lávce nad Vltavou. Vpravo hučí jez a na konci se chodník prudce svažuje do Široké ulice s bývalým mlýnem.

  • Antonín Pelíšek: Zvonky štěstí

    Měl jsem zase jednou štěstí. Cestou od zastávky trolejbusu mě jen náhodou nepřejel cyklista. Oba jsme využili trasu, která je chodníkem pro pěší a cyklostezkou zároveň.

  • Antonín Pelíšek: Máme plné ruce

    Už máte nakoupeno? Ta otázka mě napadá v době adventní, když vidím v obchodech dramatické obličeje řidičů nákupních vozíků, jak tlačí svou káru vstříc vánočním svátkům.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.