Antonín Pelíšek: Jak kocour začal štěkat
Triky a klamy obchodníků a některých výrobců potravin jsou nekonečné. Mám pocit, že příčinou jejich nárůstu se stala ekonomická krize a jejím důsledkem intenzivní lovení spotřebitele.
Když pominu staré známé finty jako je snižování gramáže u standardního balení nebo klasické přestavování zboží v regálech, lákání na akce pomocí reklamních manter vystřelujících každých pět minut z televizních obrazovek, zaujaly mě způsoby útočící na další smysly. Jako jsou vůně, barvy a umělá ochucení.
Nakrájené voňavé klobásky na pultech s uzeninami dobře známe. Někdy mám ale podezření, že se do některých potravin přidávají i látky podporující radostnou žravost. Pozoroval jsem to u kocoura. Jinak přistupuje k čerstvě otevřené konzervě a jinak, když stejný pokrm po dvou dnech ztratí syntetické vábení.
V rámci pestrosti stravy jsem mu nedávno nabídl konzervu pro psy. Reagoval s nadšením a další dny se dožadoval opakování. Jen s malým rozdílem. Místo mňoukání totiž začal štěkat. Nejdřív slabě jen s krátkými hrdelními zvuky, ale dost zřetelně.
Jsem zvědavý, kam až můj experiment dojde. Modlím se, aby páni výrobci, kteří určitě produkty dlouhodobě testují, neudělali někde chybu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.