Antonín Pelíšek: Jak kocour začal štěkat

26. březen 2024

Triky a klamy obchodníků a některých výrobců potravin jsou nekonečné. Mám pocit, že příčinou jejich nárůstu se stala ekonomická krize a jejím důsledkem intenzivní lovení spotřebitele.

Když pominu staré známé finty jako je snižování gramáže u standardního balení nebo klasické přestavování zboží v regálech, lákání na akce pomocí reklamních manter vystřelujících každých pět minut z televizních obrazovek, zaujaly mě způsoby útočící na další smysly. Jako jsou vůně, barvy a umělá ochucení.

Nakrájené voňavé klobásky na pultech s uzeninami dobře známe. Někdy mám ale podezření, že se do některých potravin přidávají i látky podporující radostnou žravost. Pozoroval jsem to u kocoura. Jinak přistupuje k čerstvě otevřené konzervě a jinak, když stejný pokrm po dvou dnech ztratí syntetické vábení.

V rámci pestrosti stravy jsem mu nedávno nabídl konzervu pro psy. Reagoval s nadšením a další dny se dožadoval opakování. Jen s malým rozdílem. Místo mňoukání totiž začal štěkat. Nejdřív slabě jen s krátkými hrdelními zvuky, ale dost zřetelně.

Jsem zvědavý, kam až můj experiment dojde. Modlím se, aby páni výrobci, kteří určitě produkty dlouhodobě testují, neudělali někde chybu.

autor: Antonín Pelíšek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.