Ani jeden ročník Země živitelky nevynechal farmář z Truskovic. Na výstaviště do Budějovic pojede už popadesáté

22. srpen 2024 07:04

V Českých Budějovicích začíná jubilejní padesátý ročník Země živitelky. A popadesáté se na největší agrosalon v zemi chystá 81letý zemědělec Jan Záhorka. Na českobudějovické výstaviště se vypraví z Truskovic u Vodňan na Strakonicku, kde stále pomáhá s hospodařením na rodinné farmě.

Na rodinné farmě v Truskovicích má Jan Záhorka na starosti především krmení dobytka. „To je moje práce, ráno a večer nakrmit. Jsem v penzi, tak jsem se vrátil ke kořenům a mám z toho radost,“ říká.

A radost mu už půl století dělá i možnost vyrazit na výstavu Země živitelka. Poprvé do Budějovic jel na první ročník v roce 1973. „To bylo ještě v hlubokém socialismu. Pamatuji si původní pavilon, dřevěný s půlkulatou střechou, ten je na výstavišti pořád, docela pěkně zrekonstruovaný. Pak tam byl rybářský pavilon, takový kruhový, ten už je dávno zbouraný, kde byla akvária s různými druhy ryb a leccos tam bylo,“ vzpomíná.

Čtěte také

Země živitelka se hned od prvního ročníku, na který zavítalo přes půl milionu lidí, stala jednou z nejpopulárnějších výstav v tehdejším Československu. „Získala si oblibu tím, že se tam předváděly novinky v zemědělské technice, různé zlepšováky, protože strojů tolik nebylo, a řada vylepšení. Potom se z toho stala, řekl bych, taková národní pouť a tenkrát tam člověk sehnal věci, které jinde nekoupil,“ komentuje Jan Záhorka.

Agrosalon podle něj doznal během půl století řady změn. „Dřív se tam dost organizovaly zájezdy jaksi z moci úřední, proto návštěvnost byla tak vysoká. Byla tam spíš taková lidová tvořivost, vylepšování strojů, dneska se tam představují především profesionální firmy. Ale myslím, že zemědělci si tam pořád jezdí oddychnout po náročných žních. Ten charakter odpočinkového místa a setkávání to má pořád,“ říká.

Padesátý ročník agrosalonu Země živitelka začíná na výstavišti v Českých Budějovicích ve čtvrtek 22. srpna a potrvá do úterý 27. srpna.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související