Mytí, fénování a česání. I to patří k přehlídce masného skotu na výstavě Země živitelka

27. srpen 2022 08:48

Ty nejkrásnější kusy mezi masným skotem se vydaly na mezinárodní výstavu Země živitelka do Českých Budějovic. Na dvoudenní Jihočeskou beef show tam s nimi přijeli jejich chovatelé z celé republiky. Letos se přehlídky účastní téměř 170 zvířat, což je rekordní počet.

Opravdu láskyplně mluví se svým býčkem plemene aberdeen angus chovatel Tomáš Božák z farmy u Petříkova na Českobudějovicku. Svého svěřence musí pořádně zkrášlit, aby se rozhodčímu na předvadišti líbil.

Po sprše přichází na řadu fukar, což se mladému býčkovi moc nelíbí. „Z fukaru má malinko strach. Jsou to pro něj neznámé zvuky. Musí si na ně zvyknout a bude to dobré,“ vysvětluje Tomáš Božák.

Čtěte také

Majitel farmy Miroslav Vráblík chovateli asistuje. V ruce má hřeben „To k tomu patří. Při foukání se zvíře češe, aby se voda ze srsti dostala rychle pryč a srst získala tvar, který chceme,“ vysvětluje. „Před mytím jsme ho ještě ostříhali, aby měl pěkně čistou hlavu, aby byly vidět uši a hlava,“ doplňuje Tomáš Božák.

Zvířata pak míří na předvadiště pro hodnocení. „Rozhodčí sleduje celkové tělesné partie, jak je osvalená záď, jak je zvíře narostlé, jak je vysoké, jak celkově funguje ve spolupráci s chovatelem, jestli je naučené chodit. Samozřejmě, výstavní úspěchy se cení i v zahraničí a mohou se potom využívat při prodejnosti,“ popisuje ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát.

Oceněná zvířata uvidí návštěvníci Země živitelky po celou dobu výstavy, která trvá do úterý 30. srpna.

Související