Ceny másla i čokolády rostou, a tak bude dražší i vánoční cukroví. Kilogram může stát přes tisíc korun

28. říjen 2024 08:10

Pekaři a cukráři už zahájili přípravy na Vánoce. Cukroví provonělo například jindřichohradeckou kavárnu a pekárnu Střapatá Bohunka. Letos podražily některé suroviny, a tak si lidé za kupované pečivo připlatí. Přesto je o rohlíčky, vosí hnízda nebo perníčky na objednávku stále zájem.

„Lidé už chodí a objednávají cukroví, protože když si spočítáte dny do Vánoc, tak je to za chvilku,“ říká Bohuslava Goraliková, která v Jindřichově Hradci provozuje kavárnu a pekárnu Střapatá Bohunka.

Na plechu má zrovna linecké. „U nás ho děláme z másla, i když jsem trochu zdrcena tou cenou,“ dodává.

A právě cena surovin má největší vliv na to, za kolik lidé cukroví nakoupí. „Do ceny vánočního pečiva musíme promítnout kompletní náklady, kromě mouky také ty drahé suroviny – máslo, čokoládu, cukr. Bohužel cena všech poměrně razantně stoupá,“ uvádí ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohuslav Hlavatý. Roli hrají i náklady na energie a platy zaměstnanců.

Průměrná cena cukroví se tak podle Bohuslava Hlavatého může vyšplhat i k více než tisíci korunám za kilo. „Ceny budou začínat na nějakých 600 korunách za kilogram a končit mohou třeba i na dvou, třech tisících v některých skutečně špičkových cukrárnách,“ myslí si.

Čtěte také

Cukroví z Jindřichova Hradce si oblíbili zákazníci z celého světa. „Posíláme i do Ameriky, Austrálie, na Nový Zéland. Dojde tam v pořádku. Máme takový fígl, jak to zabalit,“ prozrazuje Bohuslava Goraliková.

Mezi nejoblíbenější cukroví podle ní patří vosí úly. „Máme bílé s kokosem, pak čokoládové a také perníkové. Oblíbené jsou i plněné ořechy a klasika jako linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky,“ vyjmenovává.

Neutuchající zájem o klasické vánoční cukroví potvrzuje i Bohuslav Hlavatý. „Trendy se příliš nemění. Vždycky se objeví něco nového, ale zákazníci v naprosté většině kupují ty nejzákladnější typy, které máme všichni na vánočním stole,“ uzavírá.

Spustit audio

Související