Bezlepkové vanilkové rohlíčky, perníčky nebo vosí hnízda peče majitelka podniku ve Strakonicích
K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Upéct některé druhy je složitější, třeba bezlepkové nebo veganské. Lidé s přesvědčením nebo speciální dietou si ho ale můžou objednat například v jedné strakonické zdravé kuchyni.
„Na tom vůbec nepoznáte, že je to bezlepkové,“ pochvaluje si nad svou krabicí cukroví zákaznice Jitka Vápeníková, která je ve své rodině na bezlepkové dietě jediná. „Když můj muž oslavoval šedesátiny, všichni měli napečené normální cukroví, já si nechala speciálně udělat marokánky a oni mi je málem snědli,“ vypráví.
S místním cukrovím už tak má Jitka Vápeníková dobrou zkušenost. Proto si letos objednala celé kilo. „Letos jsem si řekla, že si nechám upéct všechno, protože pro toho, kdo neumí s bezlepkovou moukou dobře pracovat, je to obtížné. Nechám to radši na odbornících,“ říká.
Čtěte také
Kromě bezlepkového cukroví je k dostání i veganské. Pro to si přijela paní Barbora. „Jsou to klasické druhy, jen prostě veganské, to znamená bez másla i kravského mléka. Je to alternativní a zároveň tradiční. My si tady běžně kupujeme obědy, fandíme tomuhle podniku a já sama bych nenašla čas na pečení, tak jsem využila tuhle možnost,“ popisuje.
Bezlepkové cukroví si u Terezy Vandasové ve Strakonicích objednávají lidé i pro své blízké. „Ozývají se i starší paní, babičky, které normálně pečou, ale mají prostě v rodině bezlepkáře. Než aby se s tím mořily, objednají u mě,“ potvrzuje.
I přes trochu netradiční složení jsou ale druhy opravdu česká klasika. „Peču celkem osm druhů. Je tam takový základ jako u babičky, išelské ořechy, linecké vanilkové rohlíčky, perníčky, vosí hnízda, ale i novinky jako čokoládové košíčky,“ ukazuje.
Tereza Vandasová peče každoročně pro své zákazníky zhruba čtyřicet kilo bezlepkového a veganského vánočního cukroví.
Související
-
Lesníci dodají na vánoční trh ekologické stromky. Jde o smrky a borovice, které zbyly z prořezávek
Vánoční stromek může být umělý, nebo živý, vypěstovaný na plantáži, nebo v lese. V Táboře letos poprvé zkouší i prodej stromků z prořezávek, které jsou součástí péče o les.
-
I bez lepku se dá upéct skvělé pečivo. Nepoznáte rozdíl, říká autorka kuchařky
Vaříme bez lepku. To je životní příběh Radky Vrzalové z Českých Budějovic. Maminka dvou dcer musela začít vařit jinak, když zjistila, že jedno z jejích dětí trpí celiakií.
-
Zájem o kupované vánoční cukroví roste, v Zahrádkách letos napečou až 800 kilogramů
Stále více lidí opouští domácí pečení cukroví a raději si ho koupí v obchodě nebo objednají u cukrářky. Pekárny tak mají napilno. Chutě zákazníků se ale příliš nemění.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Plaga: Ministr Bek je tragický. Babiše chci znovu přesvědčit, že se investice do školství vyplatí
-
Vývoj v Sýrii je ztrátou pro Kurdy. Svět zapomíná, že Turecko okupuje tamní území, říká vojenský analytik
-
Nechápu jeho vyjádření, říká Moder o šéfovi svazu. ‚Klidně udělám další audit,‘ oponuje Hadamczik
-
Byli jsme zde poprvé. Nevěděli jsme o podchodu, hájí se na policii muž přebíhající koleje před pendolinem