Bezlepkové vanilkové rohlíčky, perníčky nebo vosí hnízda peče majitelka podniku ve Strakonicích

21. prosinec 2021 14:29

K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví. Upéct některé druhy je složitější, třeba bezlepkové nebo veganské. Lidé s přesvědčením nebo speciální dietou si ho ale můžou objednat například v jedné strakonické zdravé kuchyni.

„Na tom vůbec nepoznáte, že je to bezlepkové,“ pochvaluje si nad svou krabicí cukroví zákaznice Jitka Vápeníková, která je ve své rodině na bezlepkové dietě jediná. „Když můj muž oslavoval šedesátiny, všichni měli napečené normální cukroví, já si nechala speciálně udělat marokánky a oni mi je málem snědli,“ vypráví.

S místním cukrovím už tak má Jitka Vápeníková dobrou zkušenost. Proto si letos objednala celé kilo. „Letos jsem si řekla, že si nechám upéct všechno, protože pro toho, kdo neumí s bezlepkovou moukou dobře pracovat, je to obtížné. Nechám to radši na odbornících,“ říká.

Čtěte také

Kromě bezlepkového cukroví je k dostání i veganské. Pro to si přijela paní Barbora. „Jsou to klasické druhy, jen prostě veganské, to znamená bez másla i kravského mléka. Je to alternativní a zároveň tradiční. My si tady běžně kupujeme obědy, fandíme tomuhle podniku a já sama bych nenašla čas na pečení, tak jsem využila tuhle možnost,“ popisuje.

Bezlepkové cukroví si u Terezy Vandasové ve Strakonicích objednávají lidé i pro své blízké. „Ozývají se i starší paní, babičky, které normálně pečou, ale mají prostě v rodině bezlepkáře. Než aby se s tím mořily, objednají u mě,“ potvrzuje.

I přes trochu netradiční složení jsou ale druhy opravdu česká klasika. „Peču celkem osm druhů. Je tam takový základ jako u babičky, išelské ořechy, linecké vanilkové rohlíčky, perníčky, vosí hnízda, ale i novinky jako čokoládové košíčky,“ ukazuje.

Tereza Vandasová peče každoročně pro své zákazníky zhruba čtyřicet kilo bezlepkového a veganského vánočního cukroví.

Spustit audio

Související