Zájem o kupované vánoční cukroví roste, v Zahrádkách letos napečou až 800 kilogramů

8. prosinec 2018 14:10

Stále více lidí opouští domácí pečení vánočního cukroví a raději si ho koupí v obchodě nebo objednají u cukrářky. Pekárny tak mají napilno. Chutě zákazníků se ale příliš nemění.

Alena Kolmanová, spolumajitelka rodinného cukrářství a pekařství v Zahrádkách na Jindřichohradecku, už je v plném zápřahu. „Syn mi vždycky vzadu zadělává těsto, tři druhy o sto kilech zadělá třikrát za sebou. No, a já si zase naberu od velkoobchodů asi deset kýblů marmelády a tak dva kýble nugátu a to do toho všechno dáme,“ popisuje.

Rodinné pekařství v Zahrádkách má pět stálých zaměstnanců. O adventních sobotách se ale v dílně otáčí jednou tolik lidí. „To si holky seženou svoje kamarádky, známé, v sobotu všichni přijdou a pečeme čajové pečivo. To je docela práce, začínáme v půl osmé a jedeme nonstop třeba do šesti hodin večer,“ říká Alena Kolmanová.

Mezi zákazníky vítězí klasické vánoční cukroví, hlavně to s ořechy. Roste ale i obliba sněhových pusinek. „Máme parní pec, kde se topí plynem, a v sobotu ji právě nezapínáme, aby nám vychladla a mohli jsme tam sušit sněhové pečivo nebo laskonky,“ dodává Alena Kolmanová.

Už 25 let v rodinné cukrárně pracuje Petra, která se před Vánocemi k válu a troubě ráda postaví i doma po práci. „Peču s dětmi, protože je to baví, takže spíš abych je zabavila. Neděláme dvacet druhů, jenom to, co nám nejvíc chutná. Musíme mít hlavně perníčky a pak oříškové cukroví, rohlíčky, linecké,“ usmívá se.

Během adventu napečou v Zahrádkách 800 kilogramů cukroví. To je o 100 kilogramů víc než před rokem.

Spustit audio

Související