Akutní krizi řeší tabletka, ale o záda je třeba se starat hlavně ve chvílích, kdy nebolí, radí neurolog

13. září 2023

Až 90 procent Čechů alespoň jednou za život zažilo úpornou bolest zad. Za ní ve valné většině případů nestála vážná příčina. Jak zdůrazňuje neurolog Svatopluk Ostrý, bolestivá záda ani nelze zázračně vyléčit. Musíme se o ně zkrátka neúnavně starat.

Akutní bolest zad může být krutá. Jak si od ní pomoci? „Na začátku je důležité zklidnit tu situaci, vzít si některý z běžných léků na bolest, které máme obvykle doma a které jsou dostupné v lékárnách, a udělat si klidový režim,“ odpovídá neurolog Svatopluk Ostrý.

Pokud jsme schopni se při bolesti pohybovat, je to podle něj dobré a měli bychom pokračovat v základní sebeobsluze. Pokud zvládneme jít ještě dále, lehce si zacvičit. „K tomu pomůžou různé příručky a manuály dostupné i na webových stránkách, nebo poradí fyzioterapeut, pro kterého je to každodenní náplň práce,“ dodává.

Situaci je pak vhodné využít pro budoucnost, začít se o záda starat, a to hlavně ve chvílích, kdy nebolí. „Fyzioterapeut se stane vaším trenérem, řiďte se jeho pokyny. Jestliže budete zodpovědní, bude to mít dobrý efekt. Důležité ale je nepřestat, jakmile hlavní bolesti pominou. Zařaďte cvičení do každodenního režimu, bolesti se pak budou vracet méně často a nebudou tak intenzivní,“ doporučuje neurolog.

Čtěte také

Tlumicí efekt podpůrných prostředků, jako jsou tablety, infuze, vpichy, je podle něj prakticky stejný. „Proti bolesti působí všechny preparáty obdobně. Rozdíl vidíme v tom, že reakce pacienta na podanou léčbu často souvisí s jeho preferencí, s jeho očekáváním. Když pacient věří, že mu pomůže injekce, tak ta pak bude mít větší efekt, než když dostane tabletku. Psychika hraje velkou roli a my se to snažíme respektovat,“ popisuje.

Další pomůcky jako bederní pásy, korzety, límce označuje Svatopluk Ostrý za dobrého sluhu, ale zlého pána. „V některé fázi nám mohou skutečně pomoci, ale pokud se stanou pravidlem, tak škodí. Pokud zádům neustále něčím pomáháme, tak ony nemají důvod na tom pracovat. Svaly nejsou dostatečně připravené na zátěž, a když přijde, tak se nám daleko snáze přitíží a obtíže jsou skutečně intenzivní,“ vysvětluje.

Masáže samy o sobě podle něj velký efekt nepřinesou. Spíše díky nim máme pocit, že jsme pro sebe něco udělali. Pokud jsou ale součástí komplexní pohybové léčby, jedná se o vhodný doplněk.

Celý rozhovor s neurologem Svatoplukem Ostrým o bolestech zad si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související