Únava, bolest zad, slabost. Potíže, které starší lidé mnohdy považují za běžné, mohou být příznakem zákeřného onemocnění

25. duben 2023

Kampaň „Mám to v krvi“ upozorňuje na krevní nádory a na to, co o nich nevíme. Například takzvaný mnohočetný myelom si prý pleteme s melanomem, tedy rakovinou kůže. Jenže myelom je onemocnění hemato-onkologické, postihuje krev. A jak potvrzuje Jana Vondráková, primářka oddělení klinické hematologie v Nemocnici České Budějovice, je nebezpečné, zákeřné a četné.

„Mnohočetný myelom je nádor, který má svá úskalí a specifika. V poslední době nemocných přibývá. Představuje asi deset procent krevních nádorů a asi jedno procento všech nádorů vůbec. Postihuje především starší nemocné lidi, ale setkáváme se i s mladými pacienty ve věku pod čtyřicet let,“ uvádí primářka.

Zákeřnost onemocnění podle ní spočívá právě v tom, že nejčastěji postihuje starší lidi. „Mezi příznaky patří bolesti kostí, zad, páteře, což samozřejmě ve vyšším věku mnoho pacientů bere jako normu, nepovažují to za něco výjimečného. Řada lidí trpí řídnutím kostí, osteoporózou, takže s těmito bolestmi nevyhledají lékaře,“ popisuje.

Mnohočetný myelom se projevuje také únavou a slabostí. „Všem těmto nespecifickým ukazatelům často pacient nevěnuje pozornost, protože je přisuzuje stáří. Někdy na toto onemocnění nemyslí ani lékař, protože příznaky nejsou alarmující,“ říká Jana Vondráková.

Nádorové buňky vznikají v kostní dřeni. „Někdy je onemocnění spojeno s chudokrevností, někdy je tam vysoká sedimentace, což zjistí lékař při preventivní prohlídce. Pacienti mohou mít i vysokou hladinu vápníku, která může vést k nějakým neurologickým příznakům,“ doplňuje primářka.

Čtěte také

Únava, slabost a zhoršující se bolesti zad by nás tedy podle ní měly vést k lékaři na základní rozbory krve, biochemické vyšetření, případně rentgen nejbolestivějšího místa. „Tyto příznaky by neměly být podceňovány. Neznamená to, že když potřebuji dvě tabletky proti bolesti po větším fyzickém výkonu, musím hned myslet na nejhorší, ale když jsou bolesti vleklejší, úpornější, přidruží se další potíže, je určitě potřeba vyhledat lékaře,“ doporučuje.

Mnohočetný myelom se léčí chemoterapií, imunoterapií, u mladších pacientů třeba i transplantací kostní dřeně. „Dnes máme široké spektrum možností, jak toto onemocnění vyléčit,“ potvrzuje Jana Vondráková.

Choroba se někdy může projevit i zlomeninou, ke které dojde při minimální námaze, protože v těle je ložisko myelomů narušující strukturu kosti. Mnohdy se tak nemocný dostává nejprve na ortopedické nebo traumatologické oddělení a až histologické vyšetření ukáže na myelom. „Zákeřnost je i v tom, že selhávají ledviny, takže někdy dialyzační podpůrnou léčbou nahrazujeme funkci ledvin, přitom je to projevem pokročilého mnohočetného myelomu,“ dodává primářka.

Celý rozhovor o nádorových onemocněních krve s primářkou Janou Vondrákovou si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související