4 Tenoři, i s Jihočechem Janem Křížem, a nově objevená, dosud nezpívaná píseň Karla Svobody

22. říjen 2022

Pět let po vzniku skupiny 4 Tenoři a dva roky po vydání první, komerčně na dnešní poměry velice úspěšné, desky vychází novinkové album čtveřice zpěváků nazvané Láska prý.

Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž natočili v produkci Janise Sidovského a v hudební režii Charlieho Blažka za doprovodu Unique Orchestra dvanáct songů, které se ponejvíce opírají o světové i české muzikálové a filmové evergreeny. Na albu si se 4 Tenory zazpívala i Helena Vondráčková.

Pro nás Jihočechy může být milé, že jedním ze 4 Tenorů je Jan Kříž, který prožil dětství a mládí v Českých Budějovicích. Patří coby zpěvák k absolutní domácí muzikálové špičce a v minulých týdnech vzbudil pozornost i jako režisér muzikálu Biograf láska o Hance Zagorové.

Nové album 4 Tenorů obsahuje též nově objevenou píseň slavného autora Karla Svobody Pýcha předchází pád.

Její nález producent Janis Sidovský okomentoval: „Pro druhé album jsme hledali původní písničku, která by byla jen 4 Tenorů‘. A protože ideálním skladatelem kantilén byl Karel Svoboda, vzpomněl jsem si, že jsem u něho na návštěvách v jevanském studiu slyšel melodie pro filmy a muzikály, které se nakonec z různých důvodů nerealizovaly. Zavřel jsem se tedy na pár dní v archivu a našel mystickou, pompézní skladbu, která neměla český text, existoval jen demosnímek, původně určený pro muzikál Rasputin.“ Je dobré dodat, že text připojil Michael Prostějovský.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související